Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kontroly honů pokračují

J.Hradec – Nová Včelnice – Jeden z myslivců byl pod vlivem tzv.„ zbytkového“alkoholu. 

Jelikož je myslivecká sezóna v plném proudu, kontrolují  policisté z Územního odboru Jindřichův Hradec,  myslivce před započetím honu.  V sobotu 23. září  v ranních hodinách za chladného a mlhavého počasí   takto  policisté z Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál zkontrolovali  střelce z honebního společenstva na Novovčelnicku.  Hon započal slavnostním nástupem, kde bylo  hospodářem vyhlášeno, že se bude lovit kachna divoká. Kontroly honu se účastnila také místní média, jenž zahájení honu a kontrolu vybraných lovců na místě zadokumentovala. Hlášeno bylo přes 40 myslivců s honci a se psy . Mezi myslivci byly rovněž cizinci včetně žen.   Při kontrole policisty právě vybraní myslivci   dýchali do přístroje Dräger, zda nejsou ovlivněni alkoholem. Policisté rovněž kontrolovali jejich zbraně i zbrojní průkazy. Jindřichohradečtí  muži zákona  shledali při kontrole honu jedno pochybení a to  tzv. zbytkový alkohol  u náhodně vybraného myslivce.  Policista z Oddělení služby  pro zbraně a bezpečnostní materiál mu na místě uložil blokovou pokutu a vyloučil myslivce z honu!

 Prevence není nikdy dost a proto  kontrolují policisté zda myslivci nepožili alkohol,  zda mají v pořádku potřebné doklady jako zbrojní průkaz, průkaz zbraně a   lovecký lístek. Pokud jsou na honu myslivci cizinci předkládají ke kontrole Evropský zbrojní pas.  Z preventivních důvodů je povinný reflexní oděv tzv. honců, kdy samozřejmě není vůbec žádoucí, aby si někdo z účastníků honu oblékl maskáčový oděv, jelikož poté může splynout s přírodou a být snadným  terčem možného úrazu. 

Je zakázáno střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než dva náboje!  V průběhu honu je velmi důležitá správná manipulace se zbraní, střílet je vždy nutno  z leče ven, nikoli dovnitř. Po ukončení honu je opět potřeba dodržet správné uložení zbraně. V dnešní době by měl mít  každý myslivec doma zbraň vhodně  zabezpečenou nejlépe v trezoru. Rozhodně nelze zbraň pověsit například doma na věšák přímo v předsíni a nechat ji tak  svému osudu.

Na kontrolu honů se specializují   policisté z  Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Namátkové kontroly však provádí rovněž  policisté  z jednotlivých obvodních oddělení.    

Podzimní kontroly probíhaly až do dne 23. září zcela  bez závad. Na Jindřichohradecku  bylo  loňském roce 2016 zkontrolováno 17       honů. V jednom případě došlo k porušení zákona, kdy myslivec před započetím honu nadýchal tzv. zbytkový alkohol. V roce 2017 policisté zkontrolovali prozatím 6 honů.  Muži zákona  budou namátkové kontroly  honů provádět až do konce letošního roku.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

25. září  2017

Odkazy do noveho okna

1 P1010924

1 P1010924 

Detailní náhled

2 P1010931

2 P1010931 

Detailní náhled

3 P1010939

3 P1010939 

Detailní náhled

4 P1010944

4 P1010944 

Detailní náhled

5 P1010962

5 P1010962 

Detailní náhled

6 P1010971

6 P1010971 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem