Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontrola nákladních vozidel

MS kraj - nevyhovující technický stav, magnet na tachografu… 

technický stav.JPGMagnet na tachografu a další porušení zákona zjistili 30. září na silnici I/11 v katastru obce Bystřice na Frýdeckomístecku během kontrolní akce policisté dálničního oddělení Ostrava společně s kolegy dopravního inspektorátu Třinec.

U jedné z kontrolovaných souprav byly zjištěny vážné závady technického stavu u tahače i návěsu. Řidiči byla v blokovém řízení udělena pokuta ve výši 2 000,- Kč a porušení provozovatele bylo k dalšímu řízení předáno příslušnému odboru dopravy. Platnost technické způsobilosti vozidla byla, pro zjištěné závady, omezena na jeden měsíc.

nadrozměr.JPGU další návěsové soupravy policisté vážením a měřením, prováděným přístroji a nástroji, kterými je vybaveno speciálního vozidlo, zjistili nedodržení zákonem povolených maximálních rozměrů. Řidiči byla na místě udělená bloková pokuta ve výši 15 000,- Kč a porušení provozovatele bylo rovněž předáno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řízení.

U třetího vozidla, registrovaného mimo území České republiky, policisté zjistili umístění magnetu na tachografu. Ten významně ovlivňuje činnost tachografu v nákladních vozidlech či autobusech a řidič pak nemusí dodržovat bezpečnostní přestávky a všechna ostatní nařízení upravující práci osádek při silniční dopravě. Nalezení takto umístěného magnetu není nijak jednoduché, nicméně naši dopravní policisté jsou opravdu odborníci a jsou schopni nalézt i takové „úpravy“ k zamezení záznamu, či ovlivnění dat. Řidiči byla uložena bloková pokuta ve výši 5 000,- Kč a porušení dopravce bylo taktéž předáno příslušnému správnímu orgánu. Pro případ, že by se zahraniční dopravce vyhýbal správnímu řízení, byla mu dále uložena kauce ve výši 100 000,- Kč.
 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1. 10. 2015
 

vytisknout  e-mailem