Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kontrola chatových oblastí na Rokycansku

Policisté se zaměřili na kontrolu opuštěných objektů 

Jelikož je zimní sezóna v plném proudu, zaměřili se policisté pořádkové služby a skupiny základních kynologických činností na kontrolu chatových oblastí. Během dnešního dne se  uskutečnilo rozsáhlé bezpečnostní opatření. K místním policistům se přidali i policejní "adepti" z Domažlic. Mohli tak prověřit několik stovek rekreačních objektů v  rozsáhlých chatových oblastech na Radnicku,  Zbirožsku i v okolí Rokycan. Necelých šest desítek policistů zkontrolovalo objekty v katastru obcí Hřešihlavy, Smědčice, Sedlecko, Mýto, Kařízek, Holoubkov, Chotětín, Ostrovec, Zvíkovec, Dobřív, Mirošov  a další opuštěná místa, která by mohla přilákat zloděje.

Dle statistických ukazatelů vzrostl v porovnání s uplynulými léty počet vloupání do rekreačních objektů na Rokycansku více jak o deset případů (2009 - 50 případů, 2008 - 38 případů, rok 2007 - 30 případů). Předmět zájmu pachatelů je většinou stejný. Jedná se zejména o uskladněné nářadí, elektroniku, kterou si zde majitelé přes zimu ponechají a potraviny, či alkoholické nápoje. Ve Vranovicích však v loňském roce zmizely například i lůžkoviny a z terešovského objektu stan.

Přestože nebylo zjištěno násilné narušení žádného z kontrolovaných objektů, není vyloučena možnost, že pachatelé využijí toto období menší návštěvnosti pro své nekalé úmysly. Vyhledávají spíše objekty na odlehlých místech, ke kterým se dá dobře zajet vozidlem. Nejslabší stránkou z hlediska vloupání jsou u všech budov  okna, prosklené plochy, dveře, balkony a střešní vikýře. Vloupání nelze nikdy vyloučit, ale můžeme pravděpodobnost minimalizovat. Proto uvádíme některá důležitá preventivní opatření, která mohou tuto možnost ovlivnit :

· Zabezpečte rekreační objekt mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice).
· Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
· Uložte z dosahu žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání.
· Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
· Pro případ vloupání pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si čísla elektrospotřebičů.
· Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí.
· Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie.
· Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
· Při podezření z vykradení nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc neprodleně oznamte policii.

K odhalení pachatelů v rekreačních objektech jsou v současné době výhodné klimatické podmínky a  sníh by mohl při odhalení "chataře" výrazně napomoci, přesto nebyl nalezen žádný narušený objekt. V jednom případě bylo zjištěno, že  objekt není dostatečně zabezpečen, proto  policisté jeho majitele o tomto faktu vyrozuměli, aby mohl zjednat nápravu.

vytisknout  e-mailem