Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Úloha

Služba dopravní policie zejména dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu, šetří dopravní nehody a projednává přestupky v blokovém řízení a ve správním řízení v oblastech svěřené jí zákonem.

Služba dopravní policie je řízena Ředitelstvím služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky, které metodicky řídí nižší stupně dopravních inspektorátů na krajské a okresní úrovni. Dohledem nad bezpečností a plynulostí silničního provozu se zabývají první skupiny okresních (městských) dopravních inspektorátů, dopravní nehody řeší druhé skupiny okresních (městských) dopravních inspektorátů.

Na základě zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu na pozemních komunikacích přešla evidence vozidel a veškeré úkony a kompetence s touto agendou spojené k 1. červenci 2001 z resortu Ministerstva vnitra do resortu Ministerstva dopravy a spojů. Z toho vyplývá,  že výkonným orgánem evidence vozidel Policie České republiky již není, ale spadá do kompetence obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Dále dle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích přešla evidence řidičů z kompetence Policie České republiky na obecní úřady obcí s rozšířenou působností k datu 1. ledna 2001.

K 1. lednu 2009 prošla Policie ČR významnou reorganizací. Činnost a působnost nejbližších útvarů pro občany, která se týká i služby dopravní policie, zůstává i nadále nezměněna. 

V souvislosti s novelou zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích ( s účinností od 1. ledna 2009) vyplývá pro řidičskou veřejnost řada změn! Co dělat při dopravní nehodě po 1. lednu 2009 naleznete zde


Krajské ředitelství policie  má od prosince 2008 k dispozici  vozidla v novém barevném provedení. Jedná se o vozidla typu Škoda Octavia a VW Transporter pro skupinu dopravních nehod dopravních inspektorátů územních odborů vnější služby, které byly představeny nejen v Hradci Králové, ale i v Jičíně, v Rychnově nad Kněžnou, v Pardubicích, v Náchodě  a také na Svitavsku. Od března 2009 má dopravní policie na východě Čech 10 motocyklů zn. YAMAHA.

Dálniční oddělení Pravy dostalo do užívání superrychlé a výkonné vozidlo vybavené nejmodernější měřící a záznamovou technikou. Toto vozidlo typu VW Passat R36 má výkon 300 koní a maximální rychlost 280 km/hod. Jak obstálo v jedné z akcí naleznete zde
 

Policisté pravidelně informují veřejnost o dění uvnitř policie jednak prostřednictvím webových stránek na adrese: www.policie.cz, spolupracují pravidelně se sdělovacími prostředky prostřednictvím preventivně informačního oddělení,  věnují se preventivní činnosti v rámci celého regionu a nezřídka je můžete zahlédnout i přímo při komunikaci s novináři.

(Foto je pořízeno z akce při příležitosti otevírání úseku dálnice D11 dne 15. 12. 2008 -  spolupráce dopravního inženýra por. Bc. Stanislava Blažka z
dopravního inspektorátu Hradec Králové s novináři) 
Každoročně se k prověření teoretických znalostí a praktických dovedností policistů služby dopravní policie útvarů Krajského ředitelství policie Východočeského kraje pořádá soutěž v řízení silničního provozu.  Zajímavosti ze 13. ročníku, který se konal dne 6. června 2008 v Pardubicích, naleznete v článku  Soutěž "dopraváků".

Výsledky práce východočeské dopravní policie včetně vyhodnocení nehodovosti za rok 2008 naleznete v odkaze: Zpráva za rok 2008

vytisknout  e-mailem