Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Konec roku a zábavná pyrotechnika

KRAJ - Pozor na rizika spojená se zábavnou pyrotechnikou! S blížícím se koncem roku upozorňujeme občany na nebezpečí používání této pyrotechniky. Buďte opatrní při její koupi i jejím používání! 

Období vánočních svátků a Nového roku jsou svátky klidu, spojené se sváteční náladou a osobní pohodou. A právě s blížícím se koncem roku mnozí z občanů nakupují zábavnou pyrotechniku, kterou chtějí konec roku a nástup nového oslavit. Používání pyrotechniky pro zábavné účely má však i svá pravidla, kterými by se měli řídit ti, kteří si ji zakoupí.

Jak předejít zranění při používání pyrotechniky?

- Zábavnou pyrotechniku kupovat ve stálých prodejnách nikoli u stánků na tržištích, i když zboží u stánků splňuje všechny podmínky k prodeji - vlhkost a mráz ho může poškodit a znehodnotit.

- Nekupovat zboží, na kterém chybí návod v českém jazyce, označení výrobce či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti.

- Výrobky kupovat jen v původním balení výrobce. Nekupujte zboží, které je zboží přebalené.

- Při používání pyrotechniky je vždy důležité pečlivě se řídit návodem.

- Při manipulaci s pyrotechnikou nemířit na sebe ani na druhé.

- S pyrotechnikou nemanipulovat v opilosti, odpalovat by ji měl střízlivý člověk.

- V žádném případě nepoužívat amatérsky vyrobené různé pyrotechnické předměty.

- Kupované výrobky se nesnažit doma ještě vylepšit - riziko úrazu je příliš vysoké.

- Pyrotechniku nesvěřovat do rukou dětem.

- Rodiče by měli dětem zakázat sbírat nevybuchlé petardy. Měli by je poučit o tom, že na takové předměty nesmějí sahat.


Většina úrazů bývá způsobena nesprávnou manipulací s pyrotechnikou. Proto je třeba vždy postupovat podle návodu. Při nákupu je lepší se vyhnout pochybným prodejcům a zajít třeba do velkého obchodního domu nebo specializované prodejny, kde je větší záruka, že se zde nebude prodávat neschválené nebo závadné zboží. Nelegálně dovážené a neověřené zboží a rovněž tak amatérsky vyráběná pyrotechnika může být velmi nebezpečná. Z hračky se může změnit na skutečnu bombu. Nebezpečí úrazu může hrozit také na hromadných oslavách na náměstích a podobných místech, kam si lidé pyrotechniku přinesou a odpalují ji přímo na těchto místech. Malé děti a domácí zvířata by se na tyto atrakce z důvodu bezpečnosti neměli s sebou brát.

Pyrotechnické zboží je rozděleno do několika tříd bezpečnosti a tím se mohou občané při nákupu řídit a rozhodnout se pro určitý druh výrobku. Do I. třídy nebezpečnosti patří prskavky, kapsle, bouchací kuličky, třaskavé proužky a jiné. Toto zboží se může prodávat komukoli bez omezení věku kdekoli, třeba ve stánku. Pyrotechniku zařazenou do II. třídy - různé rakety, petardy, světelné fontány, dýmovnice, hvízdavé předměty, gejzíry a další - mohou prodejci prodat pouze osobě starší osmnácti let. Pyrotechnické předměty vyšších tříd již volně prodejné nejsou, mohou je koupit pouze občané s platným průkazem odpalovače ohňostrojů, který vydává Český báňský úřad.

Pyrotechnika je stále velmi populární. Příchod nového roku oslavuje tímto způsobem stále mnoho lidí. Proto je třeba manipulovat s pyrotechnikou bezpečně a neohrozit tak sebe ani své okolí. Varovným příkladem, který v souvislosti používáním zábavné pyrotechniky, můžeme uvést případ osmnáctiletého mladíka z Českobudějovicka. Ten tento týden ve středu při mikulášské zábavě přišel při neodborné manipulaci s pyrotechnikou o prsty na ruce.


7. 12. 2018
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem