Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konec cesty falešných dolarů

Praha 25. listopadu 2014 – Úspěšné nasazení společného vyšetřovacího týmu. Němečtí a čeští policisté a státní zástupci zasáhli proti přeshraniční skupině, podezřelé z padělání peněz.  

Na začátku roku 2014 byla detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV zjištěna z kriminálního prostředí informace, že se osoby z Libereckého a Ústeckého kraje snaží vytvořit distribuční kanál na vývoz padělaných bankovek, které jsou vyráběny v padělatelské dílně na území Spolkové republiky Německo. Bankovky měly být určeny pro vývoz do třetích zemí (Ukrajina, Pobaltské státy). O spolupráci byly požádány prostřednictvím německého styčného důstojníka v Praze specializované policejní jednotky ze SRN.
 
V únoru 2014 byly v ČR zahájeny úkony trestního řízení, dozorovaného Krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem, pobočka Liberec. Prostřednictvím Nejvyššího státního zastupitelství v Brně bylo požádáno o vytvoření společného vyšetřovacího týmu. Tento tým, logistiky podporovaný Eurojustem, vytvořili zástupci policie a justice ČR a zástupci policie Sachsen a státního zastupitelství Görlitz. Cílem společného vyšetřovacího týmu bylo identifikovat konkrétní pachatele, narušit jejich činnost a shromažďovat a sdílet relevantní informace a důkazy pro účely trestního stíhání a konfiskace zisků v SRN nebo ČR.
 
V průběhu prověřování se potvrdilo, že se na území České republiky pachatelé snaží vytvořit nový distribuční kanál pro převoz padělaných amerických dolarů, který by v budoucnu mohl sloužit i pro převoz drog ze SRN do dalších zemí Evropské unie. Detektivům ÚOOZ SKPV se podařilo začátkem října v severních Čechách zajistit první zásilku padělků v hodnotě 50.000 USD. Za zmínku stojí, že za tuto zajištěnou zásilku požadovali pachatelé částku 12.000 Euro.
 
Šetřením společného vyšetřovacího týmu byly ustanoveny všechny podezřelé osoby, které se měly na výrobě padělaných bankovek a jejich následné distribuci podílet. Většina podezřelých měla bohatou trestní minulost a systém policejní práce jim tak byl dobře znám. Ke komunikaci používali moderní komunikační technologie a vzájemné osobní schůzky na předem vytipovaných místech.
 
Hlavním organizátorem měl být podle detektivů pětapadesátiletý občan ČR z Ústí nad Labem. Právě on měl zajistit vybudování nové kurýrní cesty do Východoevropských států, kde je v kriminálním prostředí o padělané americké dolary značný zájem. Padělky pak měl naopak vyrábět v Zittau pětašedesátiletý občan SRN.
 
Ke společné koordinované akci českých a německých detektivů došlo 17. listopadu 2014. Dvě podezřelé osoby, pětapadesátiletý občan ČR a o pět let mladší občan SRN, byly zadrženy ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení v odpoledních hodinách v Děčíně a Ústí nad Labem, po předání další zásilky padělků v hodnotě 100.000 USD, která byla připravena k distribuci. Ve stejný den došlo k zadržení dalších dvou osob na území Spolkové republiky Německo.
 
V rámci 12 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, které proběhly na území ČR, SRN a v Polsku, byla v německém městě Zittau zajištěna kompletní padělatelská dílna. V té byly nalezeny všechny komponenty potřebné pro výrobu padělaných bankovek (tiskařské barvy, kopírovací přístroje, tiskařské desky, speciální barvy a roztoky pro tisk, počítačová technika). V dílně bylo také nalezeno větší množství padělaných amerických dolarů určených pro další zásilku. Tyto padělky byly znalci z České národní banky ohodnoceny na stupnici nebezpečnosti 2 (nebezpečné) a 3 (zdařilé), tedy při běžném styku s bankovkou velmi těžko odhalitelné. Dále bylo zajištěno i větší množství anabolik a pyrotechnického materiálu. Zajištěna byla rovněž luxusní zahraniční vozidla v hodnotě několika milionů korun, která měli členové skupiny při trestné činnosti používat.
 
Oba muži, zadržení v ČR, byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu padělání a pozměnění peněz.Okresním soudem v Liberci byli následně vzati do vazby. V případě prokázání viny jim hrozí 5 až 10 let odnětí svobody. V rámci trestní řízení, které současně probíhá i v SRN, byla obviněna jedna osoba (65), které hrozí úhrnný trest od 2 do 15 let.

vytisknout  e-mailem