Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Komise ministra vnitra pro řešení úspor v PČR

KARLOVARSKÝ KRAJ - Vyjádření předsedy komise 

Výsledek práce poradní komise ministra vnitra - tisková zpráva předsedy komise
 
Vzhledem k opakujícím se nepravdivým informacím vysílaných některými celostátními medii považuji za nutné informovat o výsledku práce komise, jíž jsem byl předsedou.
 
Komise vznikla na základě dohody ministra vnitra a policejního presidenta, byla 10ti členná, 5 zkušených policistů do ní nominoval policejní president /včetně mne/ a 5 ministr vnitra. Za cíl měla navrhnout systémové kroky vedoucí k úsporám ve fungování policie pro budoucnost. Komise se scházela po dobu 6 týdnů v Praze a výsledkem její práce byl návrh, který byl předán ministrovi vnitra a policejnímu presidentovi dne 14.10.2011.
Od doby předání materiálu se o práci komise objevují vědomě nepravdivé informace, práce komise je zpochybňována a zpochybňovány jsou i odborné znalosti členů komise.
K výhradám o složení komise uvádím, že v komisi byli zúčastněni zkušení policisté z různých služeb a různých funkcí, často s dlouholetou profesionální kariérou. Členem tak byl mj. bývalý policejní president, dva bývalí náměstci policejního presidenta, tři krajští ředitelé, ředitel útvaru s celostátní působností, městský ředitel, zkušený kriminalista či vedoucí odboru cizinecké policie.
 
Ve své práci si komise stanovila dva zásadní body:
1. Nelze předpokládat, že v době ekonomické krize celé EU a snahy vlády o snížení schodku státního rozpočtu nebude ministerstvo vnitra a tedy i Policie ČR jako jediné ministerstvo kráceno ve svých požadavcích na státní peníze
2. Nepřipustit, aby po 10% snížení mezd a 15% snížení početních stavů policistů v letošním roce dál docházelo k devastaci přímého výkonu služby policistů v ulicích.
 
Komise ve shodě s ministrem vnitra vycházela ze zadání, že není možné dál snižovat počty policistů zajišťujících bezpečnost občanů a jejich majetek v ulicích a že navrhované úspory se tedy nemohou dotknout policistů v pořádkové, dopravní či cizinecké policii, kriminalistů a jejich bezprostředních nadřízených. Pro komisi bylo neúnosné, aby plat policisty nasazujícího 24 hodin denně život či zdraví při ochraně zákona začínal na 14ti či 16ti tisících korunách a dál se snižoval. Neúnosná byla i personální politika vyzývající k odchodům zkušené policisty. Ani princip máme málo peněz, proto nebudeme pro občany sloužit tak, jak je zapotřebí byl vyhodnocen jako nepřípustný.
Při respektování těchto zásad byl v souladu se zdravým rozumem zvolen jediný směr možných úspor a to snížení byrokratického aparátu, snížení počtu tzv. štábních struktur a navržena byla i možnost zcivilnění těch pracovišť, kde ve skutečnosti žádnou policejní činnost nevykonávají, a jediným důvodem nošení služebního průkazu policisty je možnost dosažení vyššího platu. Ani navrhované snížení platových tříd nebylo navrženo u výkonných policistů, ale u několika desítek štábních důstojníků, nosících na ramenou příliš vysoké hodnosti ve srovnání s výkonnými policisty.
 
Odchody několika tisíců policistů v posledních letech pak uvolnily dostatek volných policejních míst pro ty z těchto „postižených „ zaměstnanců, aby každý z nich mohl nastoupit do skutečného výkonu služby a nemusel se obávat ztráty zaměstnání.
 
Ministrovi vnitra pak bylo navrženo, aby část takto získaných finančních úspor byla využita na vylepšení podmínek pro výkonné policisty, neboť je nepochybné, že za plat jednoho ušetřeného štábního důstojníka je možno přijmout dva policisty pro službu v ulicích zatížených lokalit. Je na ministrovi vnitra a policejním presidentovi, zda návrhy naší komise budou akceptovat.
 
                                                                                   
                                                                                                           plk. Mgr. Oldřich Tomášek
                                                                                                                  předseda komise
 
 
Vložila: mjr. Mgr. Andrea Pomichalová
31.10.2011
 

vytisknout  e-mailem