Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kolo se záhy vrátilo zpět ke svému majiteli

LIBERECKO - Počátkem měsíce května odcizil 35letý muž z Liberecka ze sklepa domu v Chrastavě jízdní kolo. V posledních třech letech byl již za krádeže odsouzen. 

Chrastavským policistům se podařilo objasnit případ krádeže jízdního kola, ke které došlo počátkem května letošního roku v Chrastavě.

Policisté velmi záhy zjistili, že krádež má na svědomí 35letý muž z Liberecka.

Ve večerních hodinách šel 35letý muž pěšky přes park mezi činžovními domy a v ulici Loudátova jej zlákaly otevřené dveře do jednoho z domů. Vydal se do domu a nahlédl do sklepních prostor. Zde ve sklepních kójích uviděl horské jízdní kolo značky Author Mystic, které mělo černobílý rám s fosforově zelenými prvky, s odpruženou vidlicí a kotoučovými brzdami. Kolo bylo v hodnotě 10 tisíc korun.  Rozhodl se kolo získat, a tak násilím překonal dveře sklepní kóje. Kolo si vzal a vstupní dveře do domu za sebou při odchodu zabouchnul. Na kole následně odjel na sídliště, kde kolo ukryl pod schodiště. Druhý den kontaktoval svého známého, kterému kolo nabídl k prodeji. Ještě tentýž den si dali sraz v Liberci a kolo dal známému do zástavy za částku 4 tisíce korun. Za peníze si pak koupil jídlo, nápoje a jiné další věci.

Jeho známý měl však o návratu peněz zpět pochybnosti, a tak se rozhodl kolo prodat na inzerát prostřednictvím internetového portálu, a to za částku necelých 9 tisíc korun. Na inzerát se mu záhy ozval muž, se kterým se sešel na čerpací stanici v Liberci. A co náhoda nechtěla. Muž, který se ozval na inzerát byl soused majitele odcizeného kola, který ještě večer, v den krádeže na základě doporučení policistů hledal na internetových bazarových stránkách, zda někde kolo nebude v nabídce. Je to až neuvěřitelné, ale když kolo odpovídajícího popisu skutečně na jedné inzerci objevil, řekl o tom ihned majiteli kola, svému sousedovi a ten, vzhledem k tomu, že nebyl doma, mu poslal fotografie kola. Poté soused na místo, kde měl sraz s prodávajícím, zároveň pozval policejní hlídku. Zde se zjistilo, že se skutečně jedná o kolo, které bylo odcizeno z jejich domu. Policisté jídzní kolo zajistili a později jej předali zpět jeho majiteli.

V zápětí policisté zadrželi i muže - recidivistu, který horské kolo odcizil, který se ke krádeži doznal. Nebyla to však jeho první krádež.  v posledních třech letech byl pro majetkovou trestnou činnost Okresním soudem v Liberci odsouzen. 

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil proti recidivistovi trestní stíhání pro přečin "krádeže" a "porušování domovní svobody", za který ho může nyní soud poslat až na tři roky do vězení. Po provedených úkonech trestního řízení byl 35letý muž propuštěn na svobodu.


6. 9. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem