Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kolega - sportovec

HRADECKO - Medaile sbírá z různých disciplín. 

Mistrovství ČR v maratonu na debluMistrovství ČR v maratonu na debluPolicista z oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Hradec Králové je úspěšným sportovcem a dosahuje na stupně vítězů v různých odvětví sportu.
Pochází z vesnice kousek od Hradce Králové a sám říká, že si mohl vybrat pouze dva sporty, buď fotbal, nebo rychlostní kanoistiku. Volba byla pro něho jasná a tak od svých 10 let aktivně až do vojny závodil na kajaku. Vojnu prožil v Dukle Pardubice. Za celou tuto sportovní kariéru několikrát vyhrál mistrovství ČSR, ČSFR i ČR v singlu i deblu (kajak pro dva).  Ještě asi 3 roky po vojně pádloval už jen rekreačně a po té přestal úplně. Znovu začal trénovat asi po 20 letech a závodit už jen za veterány. V této kategorii minulý rok vyhrál mistrovství republiky na 200m. Také letos na této trati ve svých 47 letech vyhrál a krom toho byl druhý na 1000m a také druhý v maratonu (25 km). Na příští rok je nominovaný na mistrovství světa veteránů, takže má další motivaci dál trénovat.  Kromě svých ambicí, ještě trénuje mladé členy závodního teamu v oddíle Sokol Hradec Králové.
Kromě rychlostní kanoistiky postupně začal chovat psy Aljašský Husky, což je plemeno křížené s ohařem určené pro psí spřežení - mushing a v tomto sportovním odvětví začal soutěžit postupně asi od roku 1995. Nejdříve soutěžil ve skijӧringu - lyžař a 1-2 psi, canikrossu - běžec a pes a bikojӧringu - cyklista a pes. Nakonec si pořídil další a další psy až nakonec zapřahal celé spřežení v zimě před saně, nebo na podzim před čtyřkolovou káru. Po několika titulech mistrovství republiky ať už ve sprintu, nebo v etapovém longu, s tímto spřežením byl na Mistrovství světa 2007 ve sprintu na 6km v Italském Piandelagotti druhý. To byl pro něho velký úspěch, protože závodil společně s profesionály hlavně z Norska, Francie a z Kanady. Jen o pár sekund v tomto závodě vyhrála Norka, která je nejlepší na světě a vychovává nejlepší a nejdražší psy na světě. V dnešní době má 18 psů a se spřežením jezdí už jen rekreačně, protože to je to pro něho skvělá relaxace. Se svými zkušenostmi se dělí i na webových stránkách, kam umisťuje různé články o trénování, výcviku psů i životosprávě - zde, zde.
Dalším vodním sportem, ke kterému se přidal, jsou dračí lodě. S teamem bývalých i současných členů rychlostní kanoistiky, převážně z Předměřic nad Labem, patří na dračí lodi mezi první dva nejlepší teamy v Čechách i na Slovensku. Každý rok sbírají republikové a také evropské tituly ze všech kategorií ať už v openu, nebo v mixu. Například letos v kategorii nad 40 let ve Francii vyhráli Mistrovství Evropy na 2 km. Na 200m byli druzí a na 500m třetí. 
Jako doplňkový sport ho navíc baví i ježdění na inlinech. Pořídil si závodní kolečkové brusle a začal trénovat. Aby měl motivaci, jezdí aspoň na jedny závody za rok. Účastní se otevřeného mistrovství republiky v extrémní 24 hodin inline maratonu ve Frýdku-Místku. Minulý rok v kategorii dvojic s kolegyní skončil na třetím místě a najel štafetově téměř 400km.
Dříve ještě jezdil kvadriatlon a za Sportovní klub policie Hradec Králové (než se rozpadnul) ještě triatlon, ale v tomto sportu nijak výsledky prý „nehonil“, protože ho bral jako doplňkový sport jen pro zábavu. 

por. Iva Kormošová
17.10.2017, 11.00
 

Odkazy do noveho okna

psí spřežení-sprint 2015

psí spřežení-sprint 2015 

Detailní náhled

obal zpravodaje-Týniště nad Orlicí

obal zpravodaje-Týniště nad Orlicí 

Detailní náhled

Mistrovství republiky veteránů 2017

Mistrovství republiky veteránů 2017 

Detailní náhled

Mistrovství ČR v maratonu na deblu

Mistrovství ČR v maratonu na deblu 

Detailní náhled

Mistrovství ČR- Račice-4.dráha

Mistrovství ČR- Račice-4.dráha 

Detailní náhled

Mistrovství Evropy 2017-dračí lodě

Mistrovství Evropy 2017-dračí lodě 

Detailní náhled

Mistrovství Evropy 2017

Mistrovství Evropy 2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem