Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kola neuchránil ani uzamčený závěsný nosič

JIČÍNSKO – Nenechavci hrozí až dva roky vězení. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoNa pobyt strávený v České republice nebude jistě v dobrém vzpomínat čtyřiačtyřicetiletý zahraniční návštěvník.

V neděli 5. července po patnácté hodině přijali policisté oznámení o krádeži dvou horských jízdních kol v oblasti Prachovských skal. Prozatím neznámý zloděj měl na silnici II. třídy poblíž Lepařova památníku nezjištěným způsobem překonat zámek nosiče jízdních kol. Ten měl majitel umístěný na závěsu tažného zařízení vozidla Mitsubishi Outlander. Spolu s nosičem měl nenechavec odcizit i dvě horská jízdní kola. Posléze jedno z nich se podařilo policistům nalézt odhozené v lesním porostu poblíž silnice. I tak je celková škoda předběžně odhadnuta na částku 46 tisíc korun.

Neznámý provinilec se tak měl dopustit přečinu krádeže, za což mu v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Policisté v souvislosti s hlavní turistickou sezónou a s tím spojenou problematikou krádeží aut a věcí z nich opětovně radí:

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

nprap. Aleš Brendl
7 července 2020; 13:25

vytisknout  e-mailem