Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

KOBRA – krácení daní za 300 milionů

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech zahájili trestní stíhání 7 osob (5 mužů a 2 žen) z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se škodou cca 300 milionů korun. 

Na případu pracovníci Daňové Kobry pracovali několik měsíců za velmi intenzivní podpory Finančního analytického útvaru Ministerstva financí. Společnou prací se podařilo rozkrýt finanční transakce, zdokumentovat řetězec podezřelých společností a tyto informace spojit k osobě hlavního organizátora trestné činnosti.

Podle našich závěrů mělo ke krácení daní docházet minimálně od roku 2012 do konce roku 2015. Hlavní organizátor, a dalo by se říci i architekt této trestné činnosti, měl nejprve vytvořit řetězec obchodních společností. Do rolí vývozců fiktivního zboží (které bylo deklarováno jako vysokozdvižné vozíky) se mu mělo podařit získat renomované společnosti, jejichž obrat z legální činnosti dosahoval stovek milionů korun z důvodu, aby tato činnost nevzbudila podezření u správce daně za předpokladu, že nelegální činnost se u těchto společností tzv. ztratí. Vylákáním nadměrných odpočtů DPH a zkrácením daně z příjmu právnických osob měla být České republice způsobena škoda ve výši cca 300 milionů korun.

Samotné realizaci případu s krycím názvem „BALKÁN“ předcházely úkony kontrolní a zajišťovací činnosti pracovníků Finanční správy, kteří působí v týmu Daňová Kobra. Hodnota vydaných zajišťovacích příkazů přesáhla výši 93 milionů korun.

Po shromáždění dostatečného množství informací zadrželi minulou středu kriminalisté ÚOKFK 17 osob a provedli 19 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při nich zajistili důkazní materiál, který vedl k obvinění hlavního organizátora a dalších 6 osob. Jako výnos z trestné činnosti byly zajištěny finanční prostředky v hodnotě nejméně 32 milionů korun. Tzv. „finanční šetření“ nadále probíhá a je reálný předpoklad zajištění dalších výnosů pocházejících z této trestné činnosti.

Hlavní organizátor a další osoba jsou stíháni vazebně. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
29. června 2016

vytisknout  e-mailem