Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Knihy vyměnila za samopal

BLANENSKO: V kauze ukradených historických svazků s třímilionovou škodou padla obvinění. 

Policisté již shromáždili všechny potřebné důkazy k případu neobvyklé krádeže historických knih a zahájili trestní stíhání šestatřicetileté ženy z Křtin a čtyřiatřicetiletého muže z Přerova. V kauze, které se kriminalisté bedlivě věnují již více než rok, došlo k zásadnímu posunu. Počet odcizených knih, za jejichž zmizením stojí výše uvedení pachatelé, se totiž z původních čtyř desítek navýšil o dalších dvě stě čtyřicet kusů. Žena pomáhající na křtinské faře, odkud se vzácná literatura s převážně duchovní tématikou v průběhu roku 2013 ztrácela, si navíc z majetku Římskokatolické církve přivlastnila i jeden pozlacený svícen. Odborníky vyčíslená škoda tak v souhrnu aktuálně dosahuje 2.953.110,--Kč.
 
Hlavní aktérka případu využívala nejrůznější příležitosti k tomu, aby cennou kořist postupně odnášela z místa jejího uložení. Některé knihy například vzala v knihovně, schovala je v seně na půdě a až později je ze skrýše vyzvedla. Motivem jejího jednání bylo následné zpeněžení lupu prostřednictvím internetu. Z podstatné části takto utržených prostředků pak pořídila svému manželovi dárek v podobě funkčního samopalu PPŠ – 1941 s lidovým označením „Špagin“ včetně zásobníku a několika nábojů. Kvůli realizaci tohoto nápadu vyšetřovatel teď ženu kromě krádeže viní i z trestného činu nedovolené ozbrojování. V souvislosti s výší způsobené škody nešťastnici hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
 
V kauze však figuruje ještě jeden obviněný, který se bude muset zodpovídat z podílnictví a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Kupoval totiž od pachatelky odcizené knihy a tyto dále prodával, nebo si je ponechal. Že jsou díla kradená, evidentně tušil. Snažil se totiž znemožnit zjištění jejich původu úmyslným odstraňováním signatur a inventarizačních čísel. Usiloval tak o ztížení či znemožnění pozdější identifikace jednotlivých knih. Jednání, kterého se muž dopustil, naše právní předpisy postihují až šestiletým pobytem za mřížemi.
 
Od počátku mediálně sledovaný případ, který se konečně blíží svému rozuzlení, byl pro vyšetřovatele velmi časově i organizačně náročný. Blanenským kriminalistům v rozkrývání této trestné činnosti pomohli také kolegové z jihomoravského krajského ředitelství a policisté z Přerova.
 
por. Mgr. Petr Nečesánek
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem