Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Kluk“ od moře k nám dojížděl páchat trestnou činnost

Do České republiky cestoval různým způsobem, vždy na pouhých pár dní. Při zadržení u sebe neměl mobilní telefon a ani počítač, a přesto dokázal nabourat účty několika společností, u kterých se vydával za klienty a dokázal čerpat nabízené produkty v rámci benefitních programů. 

Kriminalistům z pražského oddělení kybernetické kriminality se ve spolupráci s kriminalisty 3. oddělení obecné kriminality Obvodního ředitelství Prahy II. podařilo dopadnout muže, který podvedl desítky lidí a připravil je o několik milionů korun. Jednačtyřicetiletý cizinec žijící v zemi omývající Středozemní moře, prostřednictvím elektronického zařízení, cestou informačních technologií napadl několik desítek účtů klientů několika společností a prostřednictvím jejich benefitních programů si objednal drahou elektroniku, kterou vyzvedával v doručovacích schránkách po celé Praze. V některých případech dokonce navýšil využívané tarifní služby, aby např. mobilní telefon mohl získat. Během několika „návštěv“ hlavního města, kde se vždy zdržel pouhých pár dnů, si tímto způsobem obstaral elektroniku v řádech statisíců a vždy se po pár dnech vrátil zpět do své země. Od března až do září způsobil poškozeným celkovou škodu za čtyři miliony korun. Kriminalistům se díky velmi dobré operativně pátrací činnosti podařilo odhalit jeho podvod a zmapovat jeho pohyb napříč celou Evropou.

Před pouhými pár dny opět cizinec přicestoval do naší země, ale tato cesta byla a na delší dobu zůstane, jeho poslední. Přímo v příjezdové hale hlavního vlakového nádraží v Praze podvodníka zadržela pražská zásahová jednotka. Muž u sebe neměl žádný mobilní telefon, ani počítač a jediné, co u něj policisté po zadržení nalezli, byla sim karta.

Kriminalisté muže obvinili z trestného činu podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za což mu v případě odsouzení hrozí i s ohledem na vysokou škodu trest odnětí svobody v délce až osmi let. V současné chvíli je cizinec stíhán vazebně. Trestná činnost, za kterou byl stíhán již v jeho rodné zemi, mu nevyšla ani u nás!

video: https://youtu.be/q36jZjJGzOk

kpt. Eva Kropáčová
16.1.2024

vytisknout  e-mailem