Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kluci si postavili bunkr a ohníčkem zapálili pivovar

J. Hradec – Kriminalisté již znají totožnost tří podezřelých osob. Hlasová schránka (974 233 116)  

Jindřichohradečtí kriminalisté slaví velký úspěch. Doslova mravenčí prací a také díky výborné spolupráci s kolegy z obvodního oddělení Jindřichův Hradec se jim podařilo objasnit požár budovy historického pivovaru, který vzplál v podvečer 7. září tohoto roku v historickém jádru města Jindřichova Hradce. Na místo požáru se ve velmi rychlém časovém sledu dostavili policisté z obvodního oddělení z města nad Vajgarem, kteří prováděli prvotní šetření události na místě samém. Ihned zde byli přítomni rovněž hasiči a to jak profesionální z Hasičského záchranného sboru J. Hradec v počtu nejméně 7 vozidel, tak hasiči dobrovolní z J. Hradce, Kardašovy Řečice, Nové Včelnice, Kunžaku či Lodhéřova. Hasiči již od prvopočátku odváděli stoprocentní práci, jelikož šlo takříkajíc o všechno. Kdyby se plameny z chátrajícího objektu rozšířily na vedlejší rekonstruované budovy, škody by byly nedozírné. V zámeckém mlýně je umístěna výstava vzácných gobelínů a také první Křižíkova turbína. Rovněž město zde zrekonstruovalo budovu za účelem zřízení Domu gobelínů. Ohroženy byly také sbírky Muzea Jindřichohradecka, které na komplex zámeckého pivovaru navazuje. Precizním, velice profesionálním a rychlým zásahem hasičských jednotek byly uchráněny hodnoty ve výši nejméně 98 000 000 korun. Škoda, která vznikla firmě vlastnící nemovitost, činí nejméně 1 000 000 korun. 
 
Hasiči několik hodin zdolávali plameny z levé části budovy v sousedství komínu. Prořezali otvor do střechy, aby mohli použít proudy vody a rovněž vjeli s výškovou plošinou do dvora pivovaru, což bylo kvůli nízké bráně dost komplikované. Právě špatná přístupnost historického objektu jim značně ztížila práci.
 
Po úplném uhašení požářiště, tedy až následující den, začala na místě práce pro policejní specialisty na požáry ze služby kriminální policie a to společně s kriminalistickým technikem i vyšetřovatelem Hasičského záchranného sboru. Po velmi podrobném ohledání místa činu byl na místo přivolán psovod se psem cvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření, který svým čichem prověřoval místa, kde mohly být těkavé látky použity. Ohnisko požáru bylo zjištěno v místnosti bývalého dřevníku v přízemí pivovaru.
 
Jindřichohradečtí kriminalisté vytýčili několik vyšetřovacích verzí, na kterých intenzivně pracovali téměř dva měsíce. Nyní spadla pomyslná klec a v síti mužů zákona uvízli tři nezletilí pachatelé ve věku jedenácti, třinácti a čtrnácti let. Kriminalisté zjistili, že tři chlapci společně v místnosti bývalého dřevníku v přízemí budovy historického pivovaru v centru Jindřichova Hradce, kde měli postavený bunkr,  rozdělali oheň ve dvou plechových kbelících, které před odchodem z budovy pivovaru převrhli. Vysypaný žhavý popel nedostatečně uhasili. V důsledku této nedbalosti se následně po jejich odchodu od vysypaného popela vznítily papírové kartony na podlaze bunkru a poté celý bunkr, ze kterého oheň prohořel dřevěným stropem do půdních prostor. Následně shořela velká část střešní konstrukce pivovaru. Z nedbalosti tak chlapci způsobili obecné ohrožení  tím, že vydali cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu a svým jednáním způsobili značnou škodu.  
 
Vzhledem k tomu, že v době spáchání skutku byli tři podezřelí nezletilí, nejsou pro nedostatek věku trestně odpovědní a jejich trestní stíhání je tudíž nepřípustné. Policejní komisař rozhodl o odložení věci, kvalifikované jako podezření ze spáchání přečinu Obecného ohrožení z nedbalosti. Okresnímu státnímu zastupitelství v Jindřichově Hradci bude podán dle ust. § 90 odst. 1 zákona č. 218/2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže návrh na zahájení řízení proti osobě mladší 15 let, to znamená, že chlapci, kteří nedbalostí požár způsobili, budou potrestáni.  
 
Jelikož skutek spáchali osoby nezletilé a s ohledem na výše uvedený zákon, nebude policie k případu podávat žádné bližší informace.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
10. listopadu 2011
 

vytisknout  e-mailem