Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Klokani museli ujet v kufru vozidla 240 km

KRÁLOVÉHRADECKO - Královéhradeckým policistům se po několikaměsíčním vyšetřování podařilo obvinit trojici mužů (ve věku 23, 36 a 37 let) z Královéhradecka.  

Jsou důvodně podezřelí z krádeže a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami spáchaných ve spolupachatelství.
Mužům je kladeno za vinu, že v loňském roce vnikli na Strakonicku (Jihočeský kraj) na cizí pozemek, odkud odcizili 56letému majiteli několik kusů vzácných zvířat s celkovou škodou ve výši 250 tisíc korun. Mezi odcizenými zvířaty bylo například  5 klokanů, 1 krocan, 5 kachen, 2 pávice, 1 jehně a 2 ovce. K další krádeži došlo v březnu v obci Praskačka na Královéhradecku, kde se 58letému majiteli ztratilo z voliér několik kusů vzácných papoušků a dalšího ptactva za téměř 100 tisíc korun (více zde). Sem se měli pachatelé vrátit podruhé v polovině září a po překonání drátěného oplocení odcizit další tři kusy vzácného ptactva za 7,5 tisíce korun. Na místo činu měli vždy vyjíždět společně osobním vozidlem zn. Škoda Octavia jednoho z obviněných. Zatímco jeden z mužů měl ve voze hlídat, zbylá dvojice vnikla na pozemek. Odcizená zvířata měla chytat za pomocí podběráků, vložit do připravených jutových pytlů nebo přepravek a převézt na pozemek jednoho z obviněných. Odcizení klokani tak byli například nuceni ujet v přepravce na  drůbež v kufru osobního vozidla více jak 240 kilometrů.
 
Část odcizených zvířat, konkrétně tři klokany, policie zajistila u nejstaršího z obviněných za pomocí pracovníků ze ZOO Dvůr Králové nad Labem a veterináře a umístila je do Zooparku ve Stěžerách na Královéhradecku. Klokani, kromě drobného poranění nosu a zánětu oka, byli v pořádku. Otázkou vaškn zůstává, jak by se jejich zdravotní stav vyvíjel, kdyby je včas policisté nezajistili a nesjednali jim veterinární péči.  Jejich majitel, který se v současné době vrátil ze zahraničí, provede v nejbližších dnech jejich identifikaci.
 
Policisté se domnívají, že po krádeži mohlo dojít k úhynu některých druhů zvířat. Vše také nasvědčuje tomu, že papoušci byli vykoupeni za třetinovou cenu neznámými výkupčími na v burze v Týništi nad Orlicí. Co se týče klokanů, měli být použity k chovu a následnému prodeji mláďat, jejichž cena se pohybuje zhruba od 15 do 50 tisíc korun.
 
Není bez zajímavosti, že se v případě všech zúčastněných osob této kauzy jednalo o dlouholeté známé, kteří se společně zabývali chovem exotického zvířectva a ptactva. Své oběti si tak obvinění přímo typovali z okruhu svých známých chovatelů, jejichž prostředí jim nebylo cizí. Dva starší muži z uvedené trojice patří navíc sami mezi dlouhodobé chovatele exotického zvířectva a vlastní několik voliér s ptactvem. Na svých pozemcích měli i odchytové klece. Policisté prověřují verzi, že k maskování trestné činnosti užívali zřejmě mrtvé dravce, které donášeli přímo na místo činu a poté zde i ponechávali. Důvod byl prostý: chtěli, aby poškození majitelé nabyli dojmu, že zmizení zvířat mají na svědomí právě tito dravci. Jednalo se o lišku, kunu, havrana nebo krkavce.
 
Trestnou činnost doznávají dva z obviněných (23letý a 36letý muž). Naopak k věci odmítl vypovídat nejstarší z trojice, a to i přesto, že u něj policisté zajistili zmíněné klokany. Šestatřicetiletý obviněný je stíhán vazebně, zbývající dva jsou stíháni na svobodě. Obviněným hrozí v případě prokázání viny až 5letý pobyt za mřížemi. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že podezřelí byli prověřována za obdobnou trestnou činnost i v kraji Vysočina, kde došlo rovněž ke krádeži vzácného ptactva.
 
por.. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 16. října 2013 v 11:10
 
 
Odkazy do noveho okna

klokánek1

klokánek1 

Detailní náhled

klokánek2

klokánek2 

Detailní náhled

klokánek3

klokánek3 

Detailní náhled

podběrák

podběrák 

Detailní náhled

zahrada s klokany

zahrada s klokany 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem