Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Klidné lesy

Jeseník - Policisté se zástupci Lesů ČR si posvítili na nepoctivé návštěvníky 

 

Rušný život v jesenických lesích byli v sobotu 19. června 2010 zkontrolovat společně s policisty i zástupci státního podniku Lesy České republiky, konkrétně lesních správ Jeseník a Javorník. Naplánovaná bezpečnostní akce nebyla tentokrát zaměřena pouze na pytláky, ale také na nelegální těžbu dřeva a dodržování zákazu vjezdu na účelové lesní komunikace. Jejím smyslem byla také prevence a zvýšení bezpečnosti návštěvníků lesa – pěších i těch s koly.

V jednu hodinu odpoledne si všichni dali sraz na Policii ČR, územním odboru Jeseník. Během instruktáže se nedomlouvala jen kontrolovaná místa, ale její úkol byl mnohem významnější. Zástupci Lesů ČR seznámili policisty s doklady, které vydávají žadatelům. Mezi nimi nechyběly výjimky ze zákazu vjezdu a stání motorových vozidel v lesích LČR pro fyzické i právnické osoby a další doklady, opravňující k výkonu práva myslivosti, výrobě palivového dříví apod. Na ukázku přinesli i smlouvy o prodeji dříví, plombu a vzor lístku o původu ulovené zvěře. Policisté ze všech obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, kriminalisté a s nimi i zástupci Lesů ČR se hned po proškolení rozjeli na smluvená místa.

A že bylo co kontrolovat. Do jedenácté hodiny večer provedli celkem 31 kontrol osob a zkontrolovali 29 vozidel. Za vjezd bez povolení rozdali 5 blokových pokut za 1.500 Kč. Další dva přestupky policisté sepsali a postoupili k projednání na městský úřad – jedno vozidlo jelo na cizích SPZ a druhé bez zákonného pojištění. Muži zákona také narazili na dřevorubce s naloženým dřívím bez potřebných dokladů. Jeho těžbu dříví nakonec jako oprávněnou zkonzultovali policisté s lesními správci.

Tato akce zaměřená na lesní hospodářství jistě nebyla první a už vůbec ne poslední. Lesy představují důležitou součást našeho životního prostředí a jsou místem odpočinku pro své návštěvníky, kteří využívají mnohé možnosti aktivní rekreace v lese. Mimo dodržování zákonných povinností v lese, je proto právě bezpečnost návštěvníků jedním z cílů obdobných akcí.

vytisknout  e-mailem