Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kešky vypadají jako bomby, budí rozruch! Policie před nimi varuje

7. června 2019 Policie apeluje na milovníky geocachingu, tedy hry na pomezí sportu a turistiky, při které se pomocí GPS hledají ukryté schránky. Začaly se totiž objevovat kešky, které vypadají jako nastražená bomba. Ačkoliv jsou neškodné, mohou vyvolat velký rozruch. K jedné takové, u Vraňan ve středních Čechách, vyjížděli pyrotechnici. 

Trubky slepené páskou, čouhající dráty a navrch ještě budík. Takový nález může pořádně vyděsit. I když se už pyrotechnici s podobně vypadajícími keškami v minulosti setkali a mají přístup do jejich databáze, nemohou nic podcenit.

“Do okamžiku, než skutečně pyrotechnik vyloučí přítomnost výbušnin nebo jiné nebezpečné látky, tak k tomu přistupujeme se vší důsledností a opatrností. Na první pohled to skutečně po nezasvěcenou osobu vypadalo jako nástražný výbušný systém,“ vysvětlil ředitel Pyrotechnické služby Michal Dlouhý.


Fotky od Vraňan štáb TV Nova ukázal zástupci české asociace geocaching. Ten, kdo ji vymyslel a umístil, podle něj neměl zrovna šťastný nápad. “Komunita se vždycky z tohoto poučí a ta pravidla upřesní. Budeme opatrnější,“ přislíbil Slávek Hoblík z České asociace geocachingu.


“V krajním případě by se mohlo jednat i o trestný čin, a to šíření poplašné zprávy,“ řekla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Při nálezu čehokoliv podezřelého policisté radí tři základní věci. S těmi předměty nemanipulovat, zamezit, aby s nimi manipuloval někdo jiný, a zavolat na linku 158.


Geocaching se v posledních letech rozmohl, takzvaní "kačeři" ale musí být opatrní. Může být totiž i nebezpečný. Za vše hovoří loňský případ, kdy při hledání kešky v pražském podzemí zahynuli kvůli přívalovému dešti dva lidé.

Zdroj: https://tn.nova.cz/clanek/kesky-vypadajici-jako-bomby-budi-rozruch-policie-pred-nimi-varuje.html

vytisknout  e-mailem