Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kdo vyvěsil vlajku s písmenem „Z“, prošetřují policisté.

NYMBURK - V daném případě provádějí kriminalisté prošetřování pro podezření z trestného činu. 

Policisté služby kriminální policie a vyšetřování v Nymburce se zabývají prověřováním skutečností, které souvisí s vyvěšením vlajky, připomínající ruskou vlajku se symbolem „Z“ a nápisy v azbuce, na místě veřejně přístupném. Vlajku vyvěsila doposud neznámá osoba při shromáždění jedné z politických stran, které se konalo 25. června 2023 přímo v Nymburce.

Policisté v dané věci, kterou jako každou trestní věc dozoruje státní zástupce, provádí intenzívní prověřování pro možné podezření ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákona.

V dané věci stále probíhá prověřování ke zjištění všech skutečností a okolností vyvěšení vlajky a zejména zjištění osoby, která na veřejném shromáždění tuto vlajku vyvěsila. Nebylo tedy zatím učiněno žádné meritorní rozhodnutí, prověřování pokračuje.

Nicméně v souvislosti s prověřováním tohoto případu zaznamenali kriminalisté v prostředí sociálních sítí vydané usnesení policejního orgánu Oddělení hospodářské kriminality, Územní odbor Nymburk o odložení případu vyvěšení vlajky na shromáždění dne 25. června 2023.

Vzhledem k tomu, že je v dané věci stále vedeno prověřování a nebylo tak ve věci vydáno konečné rozhodnutí, jeví se tento veřejně prezentovaný dokument jako padělaný a policisté již i v tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 odst. 1 trestního zákoníku.

Pokud se potvrdí „nepravost“ dokumentu, hrozí pachateli obvinění z trestného činu a v případě uznání viny před soudem až tříletý trest odnětí svobody.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
20. července 2023

vytisknout  e-mailem