Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kázeňské řízení, zkouška odborné způsobilosti

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost a odpověď:

Dobrý den,
v souvislostí s šetřením jednání mající znaky přestupku a finálním upuštěním od potrestání  ve věci č.j  KRPT-…. se tážeme:

1) Byla již věc znovu otevřena v souladu s dopisem ministra vnitra Č. j. MV-…? Pokud ano, pošlete nám kopie všech dokumentů, které byly nově v této věci sepsány.

2) Pokud ještě věc nebyla znovu otevřena, žádáme zdůvodnění.

3) Žádáme zaslat výpověď v předmětné věci spolujezdce ve vozu Ing.Petra Šašinky.

4) Kdy složili poslední „zkoušky odborné způsobilosti“, že mohou vykonávat svou práci jako dopravní policisté  Ing.Petr Šašinka, Markéta Chandziandoniu, Daniel Ohřál a Pavel Kotula? Jedná se nám o zkoušky, které ověřují jejich znalost zákonů v oblasti Policie a dopravních předpisů a všech souvisejících předpisů a zákonů. Je pochopitelné, že aby mohli vykonávat svou práci a hodnotit přestupky ostatních řidičů a účastníků silničního provozu, musí je nejprve dokonale znát  oni sami. Je součásti takovéto zkoušky znalost vyhlášky č. 122/2015 Sb. ?“

K bodům č. 1 a 2: Ve věci evidované pod č. j. KRPT-… je ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava pokračováno ve vedeném kázeňském řízení, a to v návaznosti na rozhodnutí ministra vnitra ve věcech služebního poměru (č. j. MV-…), kterým bylo zrušeno jeho rozhodnutí. Co se týče požadovaných dokumentů, které byly „.. nově sepsané“ – jedná se o jeden (Vám poskytnutý) dokument ze dne 2. května 2023 vedený pod č. j. KRPT-…..

K bodu č. 3: Kancelář ředitele Městského ředitelství policie Ostrava poskytuje vyžádaný dokument z výše uvedeného spisu pod č. j. KRPT-….

K bodu č. 4: Policisté po linii dopravní služby nejsou podrobováni žádným „zkouškám odborné způsobilosti“. Lze však uvést, že policisté (nejen služby dopravní policie) jsou s právními a služebními předpisy, rovněž tak s problematikou zákona č 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, seznámeni již v rámci základní odborné přípravy, kterou absolvují po přijetí k Policii ČR. Základní odbornou přípravu absolvovali všichni v žádosti Vámi uvedení policisté služebně zařazeni na dopravním inspektorátu Městského ředitelství policie Ostrava. V souvislosti se znalostmi „dopravních předpisů“ lze dále uvést například také informaci, že konkrétně pprap. Chadziandoniu a pprap. Šašinka vykonali v souladu se zákonem č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, služební zkoušku, jejímž účelem je ověřit, zda příslušník má znalosti potřebné pro zařazení do služebního poměru na dobu neurčitou. Na dva další Vámi uvedené policisty se služební zkouška vzhledem k době vzniku služebního poměru nevztahuje, nicméně u pprap. Ohřála lze zmínit realizovanou profilaci na silniční dohled (tuto absolvoval rovněž pprap. Šašinka) a u pprap. Kotuly pak absolvovaný kurz zaměřený na výkon služby dopravní policie I. stupně.

Doprovodná informace: Dálkovým přístupem nelze zveřejnit všechny poskytnuté informace, žadatel se táže na konkrétní, jemu známou věc.

vytisknout  e-mailem