Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kasíroval zálohy, práci neodvedl

LIBERECKO – Podnikal bez živnostenského oprávnění. 

V období od května roku 2016 do listopadu loňského roku, podnikal jako fyzická osoba 50letý muž z Frýdlantska. Muž, který již v minulosti byl rozsudkem Okresního soudu pravomocně odsouzen pro trestný čin podvodu, nezanechal činnosti, za kterou byl odsouzen a pokračoval v ní i přes rozhodnutí soudu.

„Živnostník“ uzavíral smlouvy o dílo na různé stavební práce, jako výměnu oken, úpravu pozemků, odvodnění, izolace celého domu a další a další činnosti. Přebíral zálohy na nákup materiálu pro realizaci zakázek, avšak jen zcela výjimečně jednotlivé nasmlouvané zakázky plně realizoval. Nutno podotknout, že v mnoha případech provedl jen přípravné stavební práce.

Takto se muži podařilo uvést v omyl majitele dvou nemovitostí na Kladensku. Vlastníci domů v dobré víře sjednali s 50letým mužem smluvní vztah, ve kterém se „stavitel“ zavázal ve stanoveném termínu závazky splnit. Ani v jednom případě se to muži z Frýdlantska nezdařilo. S výmluvami prodlužoval doby ukončení prací, kasíroval za vícepráce další finanční prostředky a na následné urgence ke vrácení peněz již přestal reagovat. Zakázky tak zůstaly nedokončeny. Logicky tak za nějaký čas majitelům došla trpělivost a obrátili se proto na policii.

V průběhu vyšetřování policisté zjistili, že kromě jiného bylo 50letému muži rozhodnutím Živnostenského úřadu ve druhé polovině roku 2017 zrušeno živnostenské oprávnění. Přes to však i nadále pokračoval ve své činnosti. Sjednával i další nové termíny na dokončení dříve nasmlouvaných prací, které se v dohodnutých termínech zavazoval splnit.
V obou případech „obratný živnostník“ nesplnil činnost, k níž se zavázal, za což vyinkasoval od poškozených částku téměř čtyři sta tisíc korun.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání obviněného ze spáchání přečinů podvod a neoprávněné podnikání, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

 

9. března 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem