Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

„Kapsáři“ dělají, co mohou

Kriminalisté zabývající se problematikou kapesních krádeží, v policejním žargonu „kapsáři“, pochytali od počátku ledna stovky nenechavců. 

V rámci každého obvodního ředitelství pražské policie, tedy Praha I – IV, fungují týmy kriminalistů, kteří se zabývají téměř výhradně problematikou kapesních krádeží, tedy krádeží odložených věcí a krádeží na osobách. Nikoho určitě nepřekvapí, že v tomto směru mají největší frmol kriminalisté „kapsáři“ v širším centru metropole, tedy v oblasti Prahy 1 a 2. Nicméně tento druh kriminality se nevyhýbá například ani nákupním centrům a místům s větší koncentrací osob.

A právě těmto kriminalistům se počátkem listopadu podařil za pouhý jeden den, dá se říci husarský kousek. Zadrželi totiž celkem sedm kapsářů přímo při činu. Někteří nenechavci okrádali turisty na místech, kde si poškození v danou chvíli prohlíželi památky. Jiní zadržení nenechali poškozené dojet ani do centra metropole a o osobní věci je chtěli připravit například hned na eskalátorech metra Veleslavín při cestě z letiště.

Ve všech případech „šli“ pachatelé po věcech, které měly jejich oběti buď v příručních zavazadlech, nebo po kapsách svých svršků. Zajímaly je především peněženky či mobilní telefony, z batohů si pak chtěli přisvojit dokonce třeba osobní počítače a další jiné, lehce zpeněžitelné věci.

Všichni zadržení jsou nyní podezřelí z trestného činu krádež, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Některým z nich hrozí až tříletý žalář, neboť se takového jednání dopustili opakovaně.

To, že se kriminalisté jednotlivých kapsa týmů činí, dokládají i meziroční výsledky. V roce 2016 pochytali detektivové 189 pachatelů kapesních krádeží, což je jednoznačně nezanedbatelné číslo. V roce letošním jich už zadrželi 241, a to jen za období od ledna do počátku listopadu.

Stran práce policejních „kapsářů“ je nutné zmínit, že objasňování tohoto druhu trestné činnosti je velice složité. Nestačí nenechavce pouze chytit při krádeži za ruku. Kriminalisté musí navíc protiprávní jednání zadokumentovat tak, aby bylo následně prokazatelné u soudu.

V souvislosti s tímto druhem trestné činnosti je na místě upozornit všechny, tedy jak obyvatele Prahy, tak návštěvníky metropole, že se blíží období, které kapesní zloději vnímají jako období hojnosti, tedy adventní svátky.

V tomto období mnozí z nás vyráží například za nákupy vánočních dárků, nebo jenom tak na procházku na různé trhy. Při těchto příležitostech jsme mnohdy vybaveni nemalou hotovostí, což si kapsáři velice dobře uvědomují. Zároveň také nenechavci využívají shonu, který k tomuto období neodmyslitelně patří. Díky tomu jsme roztěkaní, nepozorní a často věnujeme větší pozornost vybíranému zboží, než svým příručním zavazadlům či kapsám.

Jak se říká, opakování je matka moudrosti, a proto opět, stejně jako v letech minulých, varujeme veřejnost právě před kapsáři. Prosíme každého, aby byl vůči svým věcem obezřetný a nestal se tak obětí těchto nenechavců.

Doporučujeme, aby si každý z nás uschoval své peněženky a další cennosti na místa, ke kterým nebudou mít kapsáři přístup. Nejlépe je si portmonky uložit do vnitřních kapes svrchníků, pokud je máme v příručním zavazadle, například kabelce, je dobré ji mít neustále pod dohledem. Určitě je také na místě mít kabelku vždy řádně uzavřenou.

Určitě také přivítáme pomoc a spolupráci vás občanů. Nebojte se vytočit číslo tísňové linky 158 ve chvíli, kdy si sami všimnete popisovaných kapsářů a jiných nenechavců. Pomůžete tím jak sobě, ostatním, ale i policistům v boji s touto kriminalistou.

Přejeme každému, aby se nestal obětí zmiňovaných kapsářů, případně jiných podvratných živlů, a mohl tak nadcházející svátky strávit v klidu a pohodě.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 11. 2017

vytisknout  e-mailem