Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Sídlo

Dnem 1. ledna 2009 došlo k reorganizaci Policie České republiky. Zaniklo Okresní ředitelství Hradec Králové a vznikl územní odbor.
Okres Hradec Králové se nachází ve střední části východních Čech. Se svoji rozlohou 875 km2 je sice druhým nejmenším okresem Královéhradeckého kraje, ale z  hlediska počtu obyvatel je naopak největší v kraji. V současné době v okrese žije 159 293 obyvatel. 
Charakteristickým rysem sídelní struktury okresu Hradec Králové je vysoký stupeň koncentrace obyvatel v obcích se statutem města. Dominantní postavení v sídelní struktuře má devadesáti sedmitisícové město Hradec Králové, které je největší obcí okresu i celého Královéhradeckého kraje. 
Z celkového počtu 101 obcí okresu Hradec Králové jich má šest statut města. Na základě zákona č. 314/2002 Sb., O stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností, je na území okresu vytvořeno šest územních obvodů pro pověřené obecní úřady Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Nechanice, Smiřice a Třebechovice pod Orebem a dva územní obvody pro obce s rozšířenou působností: Hradec Králové a Nový Bydžov.

vytisknout  e-mailem