Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kapitální úlovek

Jedno cigárko prozradilo pašeráka. Tomu teď hrozí až pětileté vězení. 

V neděli po obědě si policisté oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu ve Washingtonově ulici všimli devětadvacetiletého muže. Ten jen tak ledabyle postával a pokuřoval. A v tom byl právě ten problém. V ruce totiž místo klasické cigarety třímal takzvaného jointa.

Proto policisté přistoupili ke kontrole tohoto mladíka či muže ke zjištění, zda se například nejedná o osobu s tímto artiklem obchodující, nebo procházející v policejních databázích jako hledaná. A jak se následně ukázalo, preventivní kontrola měla v tomto případě jednoznačné opodstatnění víc, než kdy jindy.

Kontrolovaný totiž začal hledat osobní doklady ve svém příručním zavazadle, přičemž si policisté všimli „zavařovačky“ napěchované zelenou sušinou. Proto se policistka s policistkou slovensky hovořícího muže dotázali, co je obsahem kompotové lahve. Ten bez jakýchkoli skrupulí přiznal, že se jedná o marihuanu, kterou nedlouho před tím zakoupil od známého v oblasti Vršovic.

Devětadvacetiletý muž proto skončil na policejní služebně k prověření celkového stavu vyvstalé situace. Tam se, při následné prohlídce, ukázalo, že předvedený má u sebe takové zavařovačky celkem čtyři. Ty v součtu obsahovaly bezmála 220 gramů marihuany, za které muž dle svých slov utratil necelých třicet tisíc korun.

Na svou obhajobu předvedený uvedl, že s tímto zbožím nechtěl ani v České republice a ani na Slovensku jakkoli obchodovat. Zakoupené zboží si chtěl ve své domovině údajně užít s kamarády, kteří prý také „hulí“.

Na základě všech těchto skutečností je devětadvacetiletý muž stíhán pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

V závěru jen připomenu již vyřčené. Nebýt všímavosti policistky a policisty z oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu a jimi provedené preventivní kontroly osoby, nikdy by se na tento delikt nepřišlo. To jen malé vysvětlení pro ty, kteří mají s takovými kontrolami jakýsi problém a mnohdy se jim neopodstatněně vzpěčují.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 6. 2017

vytisknout  e-mailem