Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

K čemu slouží schránky důvěry?

Jednou z činností Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hl.m. Prahy je vyjímání obsahu schránek důvěry a jejich další zpracování.  

 V Praze jsou v současné době čtyři schránky důvěry, pro úplnost uvádíme jejich umístění:
 
  • Praha 1 – stanice metra Můstek
  • Praha 1 – stanice metra Muzeum
  • Praha 4 – stanice metra Háje
  • Praha 10 – vchod Úřadu městské části Prahy 10, ul.Vršovická.
 
Do těchto schránek mohou občané vhazovat nalezené předměty jako jsou například peněženky, pouzdra na doklady a rovněž nalezené doklady. Tyto schránky byly zřízeny z důvodu, aby se lidé nemuseli s nalezenými předměty obracet na jednotlivá Místní oddělení Policie ČR nebo pracovnice městských úřadů či magistrátů jednotlivých měst. Pracovnice policie tyto předměty nejprve roztřídí a následně je rozešlou:
  • občanské průkazy a cestovní pasy se postupují na příslušné Úřady městských částí Prahy, magistráty měst a městské úřady v místě trvalého bydliště
  • v hlavním městě se řidičské průkazy, osvědčení o technickém průkazu nebo osvědčení o registraci postupují Magistrátu hl.m. Prahy, odboru dopravně správních agend, Jungmannova 35/29, Praha 1
  • občané, kteří bydlí mimo Prahu se musí obrátit na příslušné městské úřady nebo magistráty měst
  • platební karty se postupují na příslušné peněžní ústavy
  • nalezené předměty, u kterých nelze zjistit majitele se zasílají na provozovnu Ztrát a nálezů v ulici Karoliny Světlé 5, v Praze 1.
Pro občany, které naše pracovnice písemně informovaly o nálezu osobních dokladů, ale i pro ostatní, máme jedno důležité upozornění. Každou ztrátu dokladu, který obsahuje osobní údaje, je třeba nahlásit na příslušný úřad v místě trvalého bydliště. Předejdete tak možným nepříjemnostem. V případě ztráty či odcizení osobních dokladů je občan povinen se do deseti dnů dostavit na příslušnou městskou část v místě trvalého bydliště a zažádat o vystavení nových dokladů.
     Další bližší informace o náležitostech a poplatcích potřebných k vystavení dokladů poskytují nejen odpovědné úřady, ale využít můžete i internetové stránky jednotlivých městských částí.
     Důležité upozornění: pouze v případě odcizení občanského průkazu vám náhradní doklad platný po dobu jednoho měsíce vystaví policista příslušného Místního oddělení Policie ČR, na které se obrátíte. Pokud jste občanský průkaz ztratili, náhradní doklad vám vystaví pracovník příslušné městské části.
      O tom, že tyto schránky opravdu plní svůj účel svědčí i následující čísla. Celkem ze čtyř  schránek, které spravuje naše preventivně informační oddělení, je každý rok vyjmuto několik stovek dokladů a předmětů. Mezi nejčastější nálezy tak patří občanské průkazy, řidičské průkazy, osvědčení o technickém průkazu, osvědčení o registraci, cestovní pasy a platební karty.
     Co se týče nalezených předmětů, tak největší část tvoří peněženky, pouzdra na doklady, klíče, alba na fotografie a další předměty osobní potřeby. Někdy se v těchto schránkách setkáme také s neobvyklými věcmi. Mezi ně patří i lechtivé pánské časopisy a fotografie. Někteří občané s policií komunikují anonymně a do schránek vhazují dopisy, ve kterých žádají policii o pomoc nebo upozorňují na nedostatky v okolí svého bydliště. Tyto informace a dopisy postupujeme na příslušná pracoviště, kde se jimi policisté dále zabývají.
     V poslední době se schránky důvěry bohužel stávají i „odpadkovými koši“, začaly se v nich objevovat i použité injekční stříkačky a nedopalky cigaret. Při odstraňování těchto nálezů spolupracujeme s Městskou policií, která je pro tyto účely vybavena.
 
 
 
 
                                                                                                                 
    autor článku:   Romana Bezděková
Odkazy do noveho okna

schránky důvěry 006

schránky důvěry 006 

Detailní náhled

schránky důvěry 009

schránky důvěry 009 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem