Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Jízdní kolo - někdy radost i starost

PLZEŇSKÝ KRAJ - Cyklisté přeceňují své schopnosti, požívají alkoholické nápoje a neuvědomují si, že jsou řidiči nemotorového vozidla. 

Jízdní kola patří v posledních letech, zejména v jarních a letních měsících, k nejoblíbenějším dopravním prostředkům. Pro někoho je jízdní kolo nejrychlejší způsob městské dopravy, pro jiného sportovní náčiní, prostředek k hubnutí nebo k nabytí fyzické kondice. S jízdním kolem máme spojené krásné zážitky, které se pro některé často změní v bolestivý prožitek. Tak, jak roste počet jízdních kol na silnicích, roste i počet dopravních nehod, na kterých mají účast právě cyklisté.

Dopravní inspektorát v Klatovech eviduje v období od měsíce ledna do poloviny měsíce července letošního roku celkem 32 dopravních nehod s účastí cyklisty. Z tohoto počtu, jen za první dva týdny letních prázdnin došlo k 11 dopravním nehodám. Téměř každý prázdninový den vyjíždějí policisté k ležícímu jízdnímu kolu bez řidiče, který je už ošetřován ve zdravotnickém zařízení. Nejde tedy jenom o odřené končetiny nebo pohmožděniny, ale jedná se o zlomeniny nohou, rukou, pánví nebo i vážná poranění hlavy.

Na území celého Plzeňského kraje pak evidují dopravní policisté celkem 99 dopravních nehod, které byly zaviněny cyklisty, z toho se jednalo v osmi případech o děti. Při těchto nehodách bylo zraněno celkem 94 osob a alkohol byl zjištěn celkem u 24 cyklistů, kteří tuto událost v silničním provozu zavinili, což je o 6 případů více než za stejné období loňského roku

Nejčastější letošní příčinou dopravní nehody jízdního kola je opět neukázněné a nezodpovědné chování jeho řidiče. Vysoký obsah alkoholu v krvi a nepřizpůsobení rychlosti jízdy jsou právě dvě nejčastější příčiny těchto nehod.

Jízdní kolo je dopravní prostředek, který se zpravidla pohybuje pomocí lidské síly. K tomu je tedy velice důležité, aby osoba v potřebném rozsahu uměla ovládat řízení jízdního kola, ale hlavně měla dostatečnou tělesnou a zdravotní způsobilost.

O účinku alkoholu na lidský organismus již bylo napsáno mnoho:

Pamatujte: pokaždé, kdy budete chtít během jízdy na kole požívat alkohol, si vzpomeňte, jaké problémy vám dělá účinek alkoholu jen při samotné chůzi. Jak únavná a dlouhá bývá cesta z restauračního zařízení až do obydlí. A pokud, i přesto se rozhodnete na jízdní kolo usednout  si uvědomte, že kromě bolestivého zážitku na vás ještě bude čekat nemalá pokuta, která se podle míry ovlivnění pohybuje v rozmezí od 2 500 do 50 000 tisíc korun.

Správné používání brzd:

  • Pro brždění platí stejná pravidla, jako u všech motorových vozidel.
  • Brzděte včas, plynule a zlehka. V opačném případě se vám zablokují kola, jízdní kolo se dostává do smyku a stává se neovladatelným.
  • Používejte přední i zadní brzdy současně. 
  • Přibrzděte ještě před zatáčkou, v zatáčce je už mnohdy pozdě.

Doporučujeme:

  • Trasy si vybírejte s rozmyslem a nepřeceňujte své možnosti a schopnosti. Když jste na jízdním kole delší dobu nejezdili, tak se neabsolvujte dlouhé a náročné tratě.
  • Při jízdě na kole se nedívejte pod přední kolo, ale několik metrů před sebe.
  • Když objíždíte překážku nebo předjíždíte jiného cyklistu, přesvědčte se, jestli už sami nejste předjížděni.
  • Jestliže máte nějaký zdravotní problém nebo jste již v minulosti prodělali například srdeční onemocnění zvažte, zda jízdní kolo je pro vás ideální dopravní prostředek.
  • Ochranná přilba už dávno není terčem posměchu, ale zachraňuje životy, tak jako bezpečnostní pásy v automobilu. Pro cyklisty do osmnácti let je povinná.
  • Buďte vidět – používejte reflexní prvky na oblečení a správné osvětlení za snížené viditelnosti.

Jezděte plynule, předvídavě a neohrožujte nejen svůj život a zdraví, ale i ostatních účastníků provozu.

Nevytvářejte podmínky ke krádežím:

  1.   při odstavení jízdního kola na  veřejném prostranství i  uvnitř objektu, použijte vždy  bezpečnostní zámek a  kolo připoutejte k pevnému bodu
  2.   při převážení jízdního kola na  vozidlech, dbejte o řádné  zabezpečení i včetně  parkování
  3.   pro případ odcizení jízdního kola  si evidujte výrobní číslo,  barevné provedení,  nápisy  a vybavení i jiná zvláštní  znamení,  pořiďte si fotodokumentaci.     

Pokud  Vám bylo jízdní kolo odcizeno, tak  oznamte krádež na Policii ČR - telefonní  číslo 158 nebo na nejbližší policejní služebnu.

                                                     

nprap. Ladmanová Dana

por. Mgr. Kalivoda Jan, vedoucí skupiny dopravních nehod DI ÚO Klatovy

24. července 2018

vytisknout  e-mailem