Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Jízda v protisměru na dálnici D5

PLZEŇSKÝ KRAJ - Protiprávní jednání řidiče bylo kriminalisty právně kvalifikováno jako obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky. 

Včerejšího dne jsme okolo desáté hodiny večer přijali na linku tísňového volání hned několik oznámení od řidičů jedoucích po dálnici D5 ve směru jízdy na Prahu,  že se na dálnici setkali v jejich směru jízdy s osobním vozidlem, které jelo v protisměru – tedy ve směru jízdy na Rozvadov. Na dálnici vyjelo ihned několik policejních hlídek, kterým se podařilo řidiče tohoto osobního vozidla zastavit, a to v úseku 108. km. Provedenou dechovou zkouškou bylo zjištěno, že pětatřicetiletý řidič cizí státní příslušnosti je pod vlivem alkoholu – při první dechové zkoušce u něj byla detekována hodnota 2, 38 promile, při druhé ještě vyšší, a to 2, 7 promile. Řidiče vozidla eskortovali policisté na policejní služebnu, umístili do policejní cely a dnes s ním budou provádět řadu procesních úkonů. Tachovští kriminalisté, kteří se tímto případem zabývají, toto jednání kvalifikovali jako obecné ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zároveň  policisté z odboru cizinecké policie provádí potřebné úkony se spolujezdcem řidiče tohoto vozidla,  rovněž cizincem, který u sebe neměl žádné doklady totožnosti, a proto byl převezen na služebnu cizinecké policie.  Jelikož i on byl pod vlivem alkoholu, museli jej policisté nejprve umístit do policejní cely.

S největší pravděpodobností se mohl řidič pohybovat na dálnici již od 92. km u Plzně a v protisměru tak mohl ujet 16 km.  Naštěstí se tato jeho jízda obešla bez dopravní nehody, nevyžádala si tedy ani žádné zranění, za což mohla i duchapřítomnost ostatních řidičů, kteří dokázali na tuto nečekanou a obzvlášť nebezpečnou situaci velmi rychle a správně zareagovat.

Závěrem bychom chtěli poděkovat řidičům nejenom za to, že nám tuto věc ihned oznámili, ale i za to, že nám nabídli své záznamy z palubních kamer.

mjr. Mgr. Pavla Burešová
19. března 2024

vytisknout  e-mailem