Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Jízda pod vlivem se nevyplácí

PROSTĚJOV - Nulová tolerance k řidičům ovlivněným alkoholem či jinými návykovými látkami. 

V úterý 17. ledna po patnácté hodině kontrolovali policisté v centru obce Plumlov třiatřicetiletého cyklistu. Po negativní dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu policisté u muže provedli orientační zkoušku na přítomnost jiných návykových látek. Ta ukázala látky amphetamin/metamphetamin a cannabis. Muž s výsledkem testu nesouhlasil a odmítl se podrobit odbornému lékařskému vyšetření ke zjištění přítomnosti zakázaných látek. Přesto přiznal užití látky marihuana v dopoledních hodinách téhož dne. Další jízdu policisté muži zakázali. Věc bude předána k dořešení příslušnému správnímu orgánu. V případě prokázání viny cyklistovi za přestupky podle zákona o silničním provozu, zejména za odmítnutí odborného lékařského vyšetření, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Od začátku roku 2017 je to na Prostějovsku již dvacátý zjištěný zakázanou látkou ovlivněný řidič a druhý cyklista. V prvním případě byla zjištěnou ovlivněnou cyklistkou dvaatřicetiletá žena, která 1. ledna po své havárii v Prostějově při dechové zkoušce nadýchala 2,49 ‰ alkoholu v dechu.

Z uvedeného celkového počtu bylo 11 řidičů pod vlivem jiných návykových látek a 9 řidičů pod vlivem alkoholu. U šesti řidičů pak naměřená hodnota přesáhla 1 ‰ a ti jsou tak podezřelí z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ostatní jsou podezřelí z přestupku podle zákona o silničním provozu.

Jednou ze stanovených priorit územního odboru Prostějov je i v letošním roce bezpečnost silničního provozu. Stejně jako v minulých letech se policisté i letos v rámci kontrol budou mimo jiné zaměřovat i na řidiče pod vlivem zakázaných látek a tím přispívat ke zvyšování bezpečnosti silničního provozu na Prostějovsku a celkovému snižování následků dopravních nehod.

por. Mgr. František Kořínek

18. ledna 2017


 

vytisknout  e-mailem