Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jízda na koloběžkách a elektrokoloběžkách

KLADENSKO - Koloběžky a elektrokoloběžky jsou v posledních letech stále populárnějším dopravním prostředkem a to i v zimním období. 

V zákoně o silničním provozu (č. 361/2000 Sb.) se dočtete v paragrafu 57 v odstavci 2, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. A to znamená, že ten, kdo jede na koloběžce, je cyklistou se všemi právy i povinnostmi.

Můžete se s ní vydat jen na silnici, do vyhrazených cyklopruhů nebo využít cyklostezek.

Na chodníku na ní jezdit nemůžete, povolené je ji pouze vést.

V případě, že uživatel chce, aby byla elektrokoloběžka způsobilá k provozu na pozemních komunikacích bez registrace a bez nutnosti držení řidičského oprávnění, musí mít maximální rychlost do 25 km/h a výkon elektropohonu nesmí překročit 250 W nebo  maximálně 1000 W, u dodatečně namontovaného motoru.

V opačném případě již koloběžky podléhají registraci a jsou brány jako motocykl. V tom případě je potřeba mít platné STK koloběžky, registrační značku, povinné ručení, a jakožto řidič vozidla i řidičský průkaz.

Pro jezdce na koloběžce platí stejné povinnosti, jako pro cyklisty:

  • Jezdí se po pravé straně vozovky s dostatečným bezpečnostním odstupem.
  • Pokud existuje na vozovce jízdní pruh pro cyklisty, jezdec na koloběžce je povinen ho použít.
  • Jezdci na koloběžce mohou jet jenom jednotlivě za sebou, nikoli vedle sebe.
  • Motoristé předjíždějí cyklisty/koloběžce zásadně zleva.

Koloběžky na chodníku: Pohyb po chodníku je umožněn jen pro osoby ve věku do 10 let.

Povinnost do 18 let věku za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.

Jedinec do 10 let se může pohybovat bez dozoru osoby starší 15 let pouze na cyklostezce, na stezce pro cyklisty a chodce a v obytné zóně po celé její ploše.

V pěší zóně se smí pohybovat jen tehdy, pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.

V „Zóně pro cyklisty“ je nejvyšší povolená rychlost 30 km/hod.

Pokud se jedinec do deseti let věku pohybuje na silnici, je nezbytný doprovod osoby starší 15 let, sám může jet na silnici až po dosažení 10 let.

Jen věkovým limitem a výbavou jezdce na koloběžce není zákon naplněn. Koloběžka, stejně jako kolo, podléhá povinné výbavě.

Povinná výbava koloběžek je definovaná ve vyhlášce č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Koloběžka je zařazena mezi jízdní kola!

Povinná výbava

  • Volné konce řídítek musí být zaslepené, nejlépe gumovými rukojeťmi.
  • Na rukojeti nesmí být ostré hrany – nebezpečí vážného poranění při nárazu na řídítka.

Brzda přední a zadní

  • Účinné na sobě nezávislé brzdy (přední a zadní).
  • Ochrana páčky brzdy proti poranění – musí mít oblý konec.

Odrazky a jejich umístění

  • Přední odrazka – bílá barva, umístění vpředu pod řídítky. Může být kombinovaná s bílou přední svítilnou nebo blikačkou.
  • Zadní odrazka – červená barva, může být kombinovaná se zadní červenou svítilnou nebo odrazovým materiálem obdobných vlastností. Je možno použít i červené blikačky.

Osvětlení koloběžky za tmy, za snížené viditelnosti

Jezdec na koloběžce, stejně jako cyklista, je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícený světlomet s bílým neoslňujícím světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, lze použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem.

Pro jezdce na koloběžce, kteří se pohybují na pozemních komunikacích, platí také pokyny policisty, musí respektovat světelné signalizační zařízení – semafor a znát chování u tohoto zařízení.

Přechod pro chodce

Pokud cyklostezka navazuje přechodem pro chodce, musí jezdec z koloběžky sesednout a koloběžku přes přechod jen vést. Nesmí na ní jet.

Jízda v obci na silnici s více pruhy

Osoba jedoucí na koloběžce používá jen pravý jízdní pruh, levý jízdní pruh jen v případě nutnosti použití k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování.

A nakonec nesmíme zapomenout i na důležité pravidlo "být viděn". Je důležité, aby i elektrokoloběžku bylo v provozu dobře vidět. Kromě vybavení osvětlením bychom měli pamatovat i na reflexní materiály a doplňky.

nprap. Michaela Nováková

vytisknout  e-mailem