Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Již čtvrtá pátrací akce v tomto roce

Tři zatoulaní lyžaři se našli živí a zdraví. 

 

Horkou chvilku nachystali jesenickým policistům tři lyžaři. Během výšlapu na Paprsek zabloudili a o půl sedmé večer ještě stále nebyli zpátky na chatě, kde byli ubytování.

Ve středu 3. března se pět kamarádů rozhodlo užít si pobyt na horách a podniknout nějaký výlet. Los padl na běžeckou trasu z Ostružné, část Petříkov na Paprsek. Vybavení si pořídili v půjčovně a vyrazili. Dva kamarádi byli rychlejší, bez problému vyběhli až na Paprsek a usadili se do restaurace, že počkají na zbytek výpravy. Dva muži ve věku 17 a 26 let s 18letou dívkou se opozdili. Nepozornost a neznalost terénu jim byla osudná. Ve chvilce ztratili orientaci. Pozdě odpoledne se najednou objevili až v Nýznerově. Mezi tím, protože dlouho nejeli, začali mít kamarádi na Paprsku o ně strach. Sjeli do Petříkova k autům, zkontrolovali chatu, prošli okolní restaurace i zavolali do půjčovny lyží, ale nikde nikdo. Po setmění si už nevěděli rady, proto kontaktovali policisty a horskou službu. Do akce bylo nasazeno deset mužů zákona z Jeseníku a Šumperku, psovod a člen horské služby. Nezahálela ani technika, protože operační důstojník požádal o lokalizaci pohřešovaných přes mobilní telefon. Bohužel ani jeden telefon nebyl funkční.

Okolo 22 hodiny se skupinka všech tří výletníků objevila na parkovišti u svého automobilu. Živí, zdraví a bez žádných oděrek. V Žulové totiž sedli do autobusu, který je dopravil do Jeseníku a odtud si vzali už taxi.

Naštěstí tato akce skončila dobře, ale mnoho návštěvníků hor zapomíná na své bezpečí. Hory jsou krásné, ale dokáží být i záludné a zrádné. O životě mohou rozhodovat pouhé maličkosti. I tak malá krabička, jako je mobilní telefon vás může zachránit. Proto před každou plánovanou túrou nezapomeňte zkontrolovat kapacitu baterie a jeho funkčnost.

vytisknout  e-mailem