Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nedej pokušení šanci

KRAJ: Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje realizuje preventivní projekt zaměřený na zejména na drogovou problematiku a závislosti. 

Nedej pokušení šanci

   Již v minulých letech probíhal projekt Nedej drogám šanci na Blanensku a Vyškovsku. Vzhledem k tomu, že byl o preventivní projekt ze stran škol stále větší zájem, rozhodli jsme se, že jej rozšíříme na celé území Jihomoravského kraje.

   V roce 2015 díky finančnímu přispění Krajského úřadu Jihomoravského kraje jsme projekt zaktualizovali a rozšířili obsahově i územně.

   Projekt je určen pro žáky a studenty prvních ročníků středních škol, protože toto období je pro mnohé žáky a studenty přelomové a kritické, kdy ze známého prostředí přecházejí do prostředí cizího, mezi nové spolužáky. Právě tato skutečnost může být pro mnohé riziková. Naváží nevhodná přátelství, setkají se s drogami, stanou se obětí nejrůznějších útoků na sociálních sítích. Na všechny tyto situace reaguje zmíněný projekt. Prvotně je však zaměřen na drogovou problematiku a závislosti, neboť v tomto věku je to pro cílovou skupinu mnohdy velice lákavá věc a velké pokušení vyzkoušet něco nového, začlenit se do nového kolektivu.

   Aktualizovaná podoba projektu probíhá formou interaktivní besedy. V rámci projektu vystupuje několik odborníků (kriminalista, preventista z organizace Podané ruce, policejní psycholog…) zabývající se uvedenou problematikou, kteří zasvětí studenty do drogové problematiky ze svého úhlu pohledu. Nechybí zde ani část věnovaná trestní odpovědnosti v souvislosti s návykovými látkami a dále část věnovaná návykovým látkám za volantem u mladých řidičů, jejich časté přeceňování sil, nevěnování se řízení a překračování rychlosti. Závěrem besedy vystupuje bývalý uživatel, který se podělí s posluchači o svůj životní příběh. Celá akce je moderována zainteresovaným moderátorem, který aktivně vtahuje samotné žáky a studenty do problematiky vhodnými otázkami, dotazy a praktickými úkoly.

Preventivních akcí je za školní rok vždy 7 – 9 a probíhají v okresních městech Jihomoravského kraje. V Brně probíhá akcí vzhledem k počtu středních škol více.

Pro více informací kontaktujte: kpt. Mgr. Zdeňku Procházkovou, e-mail: zdenka.prochazkova@pcr.cz, tel. 974 622 458, 602 161 766

vytisknout  e-mailem