Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE!

České Budějovice - I v Českých Budějovicích dnes probíhala dopravně preventivní akce ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE.  

Zebra.jpg
I v Českých Budějovicích dnes v ranních hodinách probíhala dopravně preventivní akce ZEBRA SE ZA TEBE NEROZHLÉDNE, a to konkrétně u přechodu pro chodce na frekventované komunikaci Pražské třídy v blízkosti obchodního centra IGY. Hlavním cílem této akce bylo hovořit s chodci o tom, jak se správně mají chovat na přechodech a především jim připomenout pravidla bezpečného přecházení vozovky na vyznačených přechodech pro chodce, včetně odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců. Chodci byli upozorněni i na možná nebezpečí, která jim na přechodech hrozí. Hlavním partnerem akce Zebra je Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra.
 

Slogan „Zebra se za tebe nerozhlédne“ má lidem také připomenout, že vstupem na silnici bez rozhlédnutí riskuje člověk vlastní zdraví a nebo dokonce i život. Policisté se zaměřili především na děti, které jsou nejohroženější skupinou chodců, ale neopomíjeli ani ostatní věkové kategorie. V rámci celorepublikové akce rozdávali kartičky s obrázkem zebry a preventivními radami i dalšími preventivními materiály dětem, seniorům nebo i maminkám s kočárky.

„Zebra radí“ :

- Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
- Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí.
PRAVIDLO: 3x se rozhlédni: VLEVO, VPRAVO, VLEVO A RYCHLE PŘEJDI!
- Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
- Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla!
- V místě, kde je komunikace vybavena nadchodem či podchodem, výhradně těchto využij pro bezpečné přecházení vozovky!
- Maximální pozornost věnuj přecházení po vyznačeném přechodu pro chodce, jedná-li se o vozovku se dvěma jízdními pruhy!
- Na přechod pro chodce nikdy nesmíš vstupovat, přijíždějí - li vozidla s právem přednosti v jízdě tzn. vozidla Policie ČR, Záchranné služby nebo Hasičského záchranného sboru!

K bezpečnosti chodců při pohybu na silnicích může přispět i vhodné oblečení, které je pro řidiče na dálku dobře viditelné. Pozornost řidiče upoutá chodec v pestrých barvách a s reflexními prvky. Ty mohou být nejen na oblečení, ale i na aktovkách, batozích, botech.
Účastníci silničního provozu, tedy jak řidiči, tak i chodci, se nesmí navzájem ani omezit ani ohrozit!

Pravidla pohybu chodců po komunikacích upravuje zákon o silničním provozu. Chodec musí užívat především chodníku, tam kde není, se chodí po levé krajnici nebo co nejblíže při levém okraji vozovky. Chodci smějí jít v těchto případech nejvýše dva vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na komunikaci se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku bezpečně přejít. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče náhlé změnit směr nebo rychlost jízdy. Dále nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec také nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
4. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem