Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jihočeské pomníčky - vraždy

Jihočeský kraj - Kriminalisté stále pátrají po pachatelích vražd i v několika let starých případech, pomozte třeba i drobností nalézt stopy vedoucí k vrahům. 

Jihočeští kriminalisté řešili od roku 2005 celkem 46 vražd. Trestný čin vraždy je jeden z nejzávažnějších trestných činů a kriminalisté věnují každému takovémuto případu, který násilně uzavře lidský osud, maximální úsilí. Policejní vyšetřovatelé rádi uzavírají případ slovy „pachatel dopaden a usvědčen“. V deseti případech ze zmiňovaných 46 se to však zatím, přes veškeré úsilí, policistům nepodařilo. Jedním z tzv. začarovaných případů je i případ vraždy mladé, pohledné ženy Soni Illeové.

ILLEOVA_FOTO


Jihočeští kriminalisté více jak rok intenzivně pracují na zatím neobjasněném případu vraždy této mladé ženy z Jindřichova Hradce. V rámci vyšetřování mají pro veřejnost připravenu výzvu o pomoc při pátrání po vrahovi, který stále chodí nepoznán mezi námi. Na začátek však trocha rekapitulace.


Soňa Illeová navštívila v Jindřichově Hradci 19. prosince 2008 předvánoční večírek společně se svými kolegy ze zaměstnání. V průběhu večera se přesunula do Paradise Clubu (bowling baru) u náměstí Míru. Její poslední prokazatelný výskyt byl naposledy zjištěn před vchodem do klubu, po půlnoci tedy již 20. prosince 2008, přesněji v době mezi 01:30 - 02:15. V šatně baru Soňa zanechala kabelku s mobilními telefony, peněženkou, doklady a svrchní oděv. Na počátku prověřování případu bylo stanoveno několik verzí. V rámci prověřování jedné z verzí pátrali kriminalisté po neznámém muži podle sestaveného portrétu tzv. identikitu. Neznámý se měl v inkriminovanou dobu pohybovat v parku Husovy sady. Tuto verzi kriminalisté vyšetřováním již vyloučili a není aktuální.


Rekapitulujme dále. 1. března 2009 bylo nalezeno tělo zavražděné u levého břehu řeky Nežárky, v místě zvaném Vodičkova tůň. Tělo bylo zcela nahé, beze stop jakéhokoliv zjevného násilí. Ruce měla zavražděná svázané za zády hnědou lepicí páskou o délce 10 metrů. Zavražděné pachatel ponechal pouze náušnice. Z prstů mrtvé ženy zmizely tři prsteny, mezi nimi i snubní prsten (viz fotografie). Tělo bylo ve vodě, a to podle soudního znalce, zřejmě již od doby pohřešování. Nelze také vyloučit, že oběť byla znásilněna. Soudní pitva jednoznačně prokázala jako příčinu smrti utonutí.

Illeova_prsteny-na-ruce


Kriminalisté v současné době prověřují nová zjištění a poznatky, stanovili i další, aktuální verze k možnému pachateli a ke způsobu provedení. Důkladná a opakovaná šetření mezi chataři v okolí místa nálezu těla, mezi rybáři, myslivci a „místními“ osobami, zatím nepřinesla nové poznatky. Místo nálezu zavražděné ženy je velmi specifické, vzdálené od Paradise Clubu zhruba pětadvacet kilometrů. Kriminalisté se domnívají, že ten, kdo oběť na místo dopravil, musel místo dobře znát. Vyšetřováním nebylo zatím zjištěno, že by zavražděná či kdokoliv z okruhu jejích nejbližších osob měl vztah k místu nálezu těla. Policisté zároveň také nadále pátrají po oblečení zavražděné a zmizelých prstenech. Především v těchto věcech může kriminalistům výrazně pomoci všímavá veřejnost (viz fotografie).

Illeová prsteny


Kriminalisté zajistili několik stop, včetně stop DNA, které na těle zavražděné zanechal s velkou pravděpodobností pachatel. V rámci prověřování případu policisté odebrali již 164 osobám vzorky DNA. Zhruba 150 vzorků bylo dosud vyhodnoceno s negativním výsledkem. Zajištěné stopy jsou také stále porovnávány se stopami z neobjasněných trestných činů a profily DNA známých pachatelů. Je jen otázkou času, kdy pachatel tohoto brutálního činu uvízne ve stále se rozšiřujícím sítu prověřovaných osob. Policisté také nadále zjišťují a vyslýchají osoby, se kterými Soňa Illeová přišla v minulosti do kontaktu, neboť jedna z vyšetřovacích verzí předpokládá v pachateli osobu, kterou poškozená znala.


Kriminalisté opakovaně žádají širokou veřejnost o pomoc. Poskytněte jakékoliv informace, které by mohly vést k dopadení pachatele. Jde především o informace k dění v Paradise Clubu - kriminalisty zajímají všechny osoby, které Soňa mohla v klubu nebo před klubem potkat. Potřebujeme hovořit s každým, kdo v inkriminovanou noc z 19. na 20. prosince 2008 se Soňou Illeovou mluvil či ji viděl. Kriminalisté přivítají jakékoliv informace k pohybu zavražděné po jejím zmizení z klubu. Důležité jsou také informace k výskytu oděvů a šperků zavražděné či k pohybu osob nebo vozidel v lokalitě Vodičkova tůň v předmětné době. Vyšetřovatelé žádají bývalé přátele i blízké kamarády zavražděné, kteří ještě nebyli kriminalisty kontaktováni o přihlášení se policistům na lince 158 nebo na  tel. čísle 974 221 102. V takto složitém případu může i nepatrná drobnost pomoci dopadnout VRAHA.


DALŠÍM Z NEOBJASNĚNÝCH policejních pomníčků je i vražda ženy, živící se nejstarším řemeslem světa, ze srpna roku 2007 a to vražda Gabriely Supekové (1965). Její nahé pobodané tělo bylo nalezeno v Lipenské přehradní nádrži. Jihočeští kriminalisté v rámci vyšetřování této vraždy pročesali obec Skoronice a přilehlé okolí. Vyslechli několik desítek osob, především prostitutek a jejich doprovodů, řidiče nákladních i osobních vozidel, místní občany, kolegyně a kamarádky zavražděné. Prověřovali několik set vozidel, která mohla tzv. pracovním místem oběti projet. Podle zajištěných stop na těle oběti kriminalisté při vyhodnocování stop DNA zjistili muže, rakouského občana, kterému opakovaným prověřováním jeho stále se měnícího alibi prokázali bezprostřední kontakt se zavražděnou. Kriminalisté případ předali podle mezinárodních smluv rakouským justičním orgánům začátkem roku 2008. Podezřelý muž nebyl soudem usvědčen, a proto kriminalisté na případu nadále pracují.


Vyzývají tedy opakovaně širokou veřejnost o pomoc při pátrání, především po všech osobách, které dne 12. srpna 2007 mohly ve Skoronicích se zavražděnou hovořit či ji svézt, především po jedenácté hodině večer. Zvražděná Gabriela Supeková byla drobné postavy, snědší pleti, zdánlivého stáří kolem 40 let, odbarvených spíše zrzavých vlasů. Možného svědka mohla upoutat výrazným markantem, a to chybějícími zuby.


DALŠÍM starším neobjasněným případem je vražda píseckého podnikatele Miroslava Rajtmajera. Byl pohřešován od dubna roku 2007, než bylo jeho tělo vyloveno z Orlické přehradní nádrže v červnu 2007. Pachatelem této vraždy má být, podle několikaměsíční práce kriminalistů, jeho manželka. Trestní stíhání Rajtmajerové bylo zahájeno v lednu roku 2008. V květnu téhož roku byl podán návrh na podání obžaloby. Žena podezřelá z vraždy manžela, které se měla pravděpodobně dopustit ještě s dosud nezjištěným komplicem, byla z důvodu neuzavřeného okruhu nepřímých důkazů soudem zproštěna obvinění.


Jihočeští kriminalisté však na případu nadále pracují. Stále například neznají totožnost ženy, která se přihlásila anonymně soudu jako důležitý svědek v tomto případu. Pokud má tato žena skutečně důležité svědectví k této vraždě, ať kontaktuje jakýmkoliv způsobem kriminalisty, nejlépe na lince 158. 

 

Za jakékoliv informace ke shora uvedeným případům kriminalisté předem děkují. 

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz   
10. září 2010
 

 

vytisknout  e-mailem