Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jezdi bezpečně

Strakonice - Nehodovost o prázdninách, silniční kontroly a dopravně bezpečnostní akce. 

Téměř každý den se mohou řidiči na Strakonicku setkat se silniční kontrolou. Na bezpečnost v silničním provozu dohlížejí denně nejen dopravní policisté, ale také policisté obvodních oddělení. Muži zákona kontrolují dodržování silničního zákona, především stanovené rychlosti, požívání alkoholických nápojů, používání zádržných systémů, dodržování zákazu telefonování za jízdy, technický stav vozidla a další. Během roku probíhají dopravně bezpečnostní akce okresní, krajské či celorepublikové zaměřené na řidiče osobních vozidel, kamionů, ale také cyklistů.

Od začátku letních prázdnin tj. od 1. července 2017 do 17.8.2017 řešili strakoničtí policisté celkem 59 dopravních nehod s jedním smrtelným zraněním, jedním těžkým zraněním a s 30 lehkými zraněními. Mezi nejčastější příčiny patřil nesprávný způsob jízdy (42 nehod), v pěti případech za nehodou stála nepřiměřená rychlost, v pěti případech nedání přednosti v jízdě. U sedmi řidičů, kteří havarovali, byl zjištěn alkohol.

Ve čtvrtek 17. srpna 2017 v dopoledních hodinách se dopravní policisté zaměřili na řidiče kamionů. U vozidel kontrolovali dodržování činnosti řidiče, tj. dodržování stanovené doby řízení a odpočinku, dále technický stav vozidel – osvětlení vozidla, viditelné závady brzdového zařízení, celistvost rámů, bezpečnostní prvky návěsu i vozidla, uložení a zabezpečení nákladu a další. Z karty řidiče policisté odhalili veškerá porušení, ať už rychlosti, doby řízení a odpočinku či další. Během čtyřhodinové silniční kontroly policisté zkontrolovali celkem 8 řidičů nákladních automobilů, z nichž tři z kontrolovaných řidičů porušili zákon – dva překročili stanovenou rychlost jízdy (bloková pokuta udělena na místě) a jeden nedodržení stanovené doby řízení a odpočinku (přestupek oznámen ke správnímu orgánu). Na místě byli přítomni také pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu, kteří se několikrát do měsíce s policisty podílejí na kontrolách, převážně tonáže celé nákladní soupravy.

Dne 18. srpna 2017 se s policejní kontrolou mohli setkat cyklisté. Při kontrole policisté cyklistům připomínají cyklistické desatero – dbát na stav kola a jeho výbavu, vidět a být viděn, vyhýbat se alkoholu a omamným látkám, být ohleduplní k ostatním, komunikovat s okolím, dodržovat rozestupy a další.

A protože během letních prázdnin bývají častými spolujezdci ve vozidlech děti, připravili policisté pro ně i pro ostatní spolujezdce Kvízy pro děti a dětské pasažéry, které dětem rozdávají při běžných silničních kontrolách. Snahou distribuce barevně ilustrovaného letáčku s pravidly silničního provozu osádce do vozidla je, motivovat osádku (rodinu) k rozhovorům na téma bezpečná jízda podle pravidel silničního provozu. Děti a rodiče tak využijí čas v autě na to, aby si společně povídali, jak bezpečně jezdit autem i na jízdním kole.

Podobné dopravní akce budou pokračovat i v následujících dnech.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

18. srpna 2017

Odkazy do noveho okna

kontroly kamionů

kontroly kamionů 

Detailní náhled

kontroly komionů

kontroly komionů 

Detailní náhled

kontroly kamionů

kontroly kamionů 

Detailní náhled

dětské kvízy

dětské kvízy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem