Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jednadvacet obviněných za intriky v insolvenčních řízeních

Tým ALFA se případu věnoval necelých pět let. 

Obsáhlou kapitolu v těchto dnech uzavřel návrhem na podání obžaloby na 21 osob k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze speciální vyšetřovací tým ALFA z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, který po více než čtyřech letech ukončil komplikovaný případ údajných zmanipulovaných insolvenčních řízení. Svým rozsahem se jedná o největší kauzu, kterou se zdejší kriminalisté v novodobé historii zabývali, neboť samotný spis včetně příloh čítá více než čtyřicet tisíc stran.  

V dubnu roku 2016 jsme z rozhodnutí státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze obdrželi spis z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV Policie ČR, který v té době obsahoval obvinění dvanácti fyzických osob ze zmanipulování a zinscenování insolvenčních řízení.

Speciální skupina kriminalistů Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se začala případem, který sahá do období let 2012 až 2015, zevrubně zabývat. Provedli přitom celou řadu úkonů, které pomohly s objasněním skutečností vztahujících se k danému trestnímu spisu. Vzhledem k tomu, že trestná činnost související s tímto případem přesáhla hranice České republiky, ocenili jsme významnou a přínosnou součinnost od jednotlivých států, zejména Slovenska, Kypru, Velké Británie nebo Kanady.

V rámci vyšetřování jsme rozšířili obvinění z původních dvanácti fyzických osob na celkem 16 fyzických osob a 5 právnických. Podle našich zjištění měla být činnost organizované skupiny zaměřena na soustavné páchání úmyslné trestné činnosti. Skupina obviněných se podle našich závěrů měla cílit na zinscenování insolvenčního řízení za účelem neoprávněného nátlaku a dosažení neoprávněného zisku. Dále měla manipulovat insolvenční řízení s důrazem na vyvádění zbylého majetku ze společností nacházejících se v úpadku a ovládaných jednou z obviněných osob. Následně měla skupina osob u těchto společností v úpadku manipulovat a ovládnout insolvenční řízení, a to včetně dosazení spřízněného insolvenčního správce, který byl pasivní a nenapadal provedené vyvedení majetku z majetkové podstaty úpadců.

Trestnou činností měla vzniknout škoda přesahující 161 milionů korun. V rámci prováděných úkonů byl zajištěn majetek, zejména nemovitosti, majetková práva k akciím či peněžní prostředky na účtech obviněných. 

V uplynulých dnech jsme Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, předali trestní spis spolu s návrhem na podání obžaloby na 21 osob, které se měly dopustit celkem 13 trestných činů. Hlavní aktéři, kteří jsou obviněni pro nejzávažnější zločiny, mohou čelit v případě uznání viny vysokým trestům, a to v rozmezí od 10,5 do 16 let. Právnickým osobám může v případě prokázání viny hrozit zejména peněžitý trest.

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
2.12.2020; 9:50 h

Odkazy do noveho okna

Alfa - trestní spis 1

Alfa - trestní spis 1 

Detailní náhled

Alfa - trestní spis 2

Alfa - trestní spis 2 

Detailní náhled

Alfa - trestní spis 3

Alfa - trestní spis 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem