Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jedna psala vzkaz, druhá kradla

Dvě zlodějky obraly v jejím bytě starou paní 

Neustále se opakující trestnou činností se staly podvody na seniorech. Z řad nejrůznějších nepoctivců a podvodníků se po jejich odhalení a předání spravedlnosti rekrutují stále další hyeny, které se nestydí okrádat důvěřivé starší lidi. Jejich metody jsou stále stejné, historky, kterými obluzují stařečky a stařenky, by se však rozhodně daly zařadit do objemné knihy. Další z neslavně zaznamenatelných legend podvodníků a k tomu bohužel i dokonaný podvod, zaznamenali policisté v úterý 28. 7. 2009 na Náchodsku.
 
Dopoledne okolo jedenácté hodiny dvě ženy zazvonily u bytu v přízemí náchodského činžovního domu poblíž centra města a požádaly 85letou paní, zda by mohly napsat vzkaz – pro sousedku či souseda, to nebylo z jejich řeči příliš zřejmé. Stará paní je však přesto pustila za dveře, a to byla velká chyba. Jedna žena stařence diktovala vzkaz, druhá jako čekala v předsíni, ale ve skutečnosti zatím nepozorovaně prošmejdila byt. Přitom jí z ložnice odcizila zlaté šperky, příruční trezorek s finanční hotovostí a osobní doklady. Stará paní tak přišla během „psaní vzkazu“ o cennosti a peníze v hodnotě přesahující částku 70.000 korun. A nedalo by se vůbec divit, pokud by hned po zjištění skutečného motivu návštěvy dvou žen, na první pohled příjemných paní, které potřebují pomoci, ztratila i poslední iluze o lidské slušnosti a pomoci v nouzi.
 
Po mazaných podvodnicích nyní policie intenzivně pátrá. Otřesená stařenka si vybavila, že obě ženy mluvily německy a jedna z nich také ještě snad anglicky či francouzsky. V případě dopadení podvodnicím hrozí až tři roky za mřížemi nebo peněžitý trest.
por. Bc. Eva Prachařová
29. 7. 2009

vytisknout  e-mailem