Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jeden a půl tuny munice

Český Krumlov – Tak právě takové množství bylo již vyzvednuto z naleziště na Českokrumlovsku. (Hlasová schránka 974 232 116) 

Dle slov krajského pyrotechnika jde o největší nález za posledních 10let v rámci Jihočeského kraje.
 
Jedná se o protiletadlovou munici Flak z druhé světové války, ráže 20 mm až 88 mm, německé a maďarské výroby. Vše ohlásil myslivec pohybující se po lese, který nalezl jednu ze střel. Na místo byl přivolán pyrotechnik, který teprve při širším ohledání místa zjistil, že je zde munice mnohem víc. O jaké množství se ale jedná bylo zjištěno teprve při jejím vyzvedávání.
 
Policejní pyrotechnik a experti Armády ČR, kteří se na vyzvedávání munice podílejí pracují ve velmi extrémních podmínkách – po pás v bahně a ve vodě, každý kus musí nejprve jednotlivě najít pomocí hledačky a poté z bláta a vody vylovit. Při tom hustě sněží a okolní teplota je asi mínus šest stupňů, takže si v některých místech musí nejdřív rozbít led, aby se k munici vůbec dostali.
 
Poděkování patří ale také policistům a vojákům, kteří se podílejí na hlídání tohoto prostoru. Ten je pod kontrolou 24 hodin denně a policisté důrazně nedoporučují zvědavcům a hledačům, kteří zjistí konkrétní místo nálezu, aby se pokoušeli přiblížit či si dokonce něco odnést.
 
Konkrétní místo policisté nesdělí právě z důvodu bezpečnosti policistů a vojáků zasahujících na místě, tak z důvodů bezpečnosti případných zvědavců.
Vyzvednutá munice bude převezena k uložení a následné bezpečné likvidaci.
 
Fotogalerie z místa nálezu na http://www.policie.cz/fotogalerie/jeden-a-pul-tuny-nalezene-munice.aspx 
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
1. prosince 2010
 

vytisknout  e-mailem