Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Je Vám hlas ze záznamu povědomý? Ozvěte se policii!

BENEŠOVSKO – Kriminalisté pátrají po neznámém muži, který vyhrožoval výbušninou. 

V pátek dne 30. května letošního roku krátce před devatenáctou hodinou přijali strážníci Městské policie Benešov na lince 156 anonymní telefonát, ve kterém neznámý mužský hlas oznámil uložení výbušniny na Masarykově náměstí. V době, kdy zde právě probíhaly vzpomínkové akce k 100. výročí atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda ´d Este, se v tomto prostoru pohybovaly desítky lidí. Ti všichni se rázem ocitli v ohrožení života. Náměstí a jeho přilehlé okolí musela policie vyklidit. Zhruba hodinu pak zjišťovala, zda se oznámení zakládá na pravdě. Nic podezřelého ale nakonec naštěstí nezjistila, vše se mohlo vrátit do normálních kolejí.
 
Případ si vzápětí převzali benešovští kriminalisté, kteří od té doby po pachateli tohoto nesmyslného činu pátrají. Stanovili několik vyšetřovacích verzí. Žádnou z nich ale prozatím nemohou potvrdit. Zjistili, že anonym telefonoval z veřejného telefonního automatu nedaleko náměstí. K dispozici mají i zvukový záznam telefonátu. Je na něm slyšet mužský hlas středního věku, který hovoří plynulou spisovnou češtinou. Není vyloučeno, že jde o někoho z Benešovska. Podle hlasu i vyjadřování by ho mohl poznat někdo z jeho okolí.
 
Kriminalisté nyní činí všechno proto, aby původce tohoto anonymního telefonátu co nejdříve dopadli a postavili před soud. Za spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy mu totiž hrozí až tři roky odnětí svobody. Pokud mu bude vina prokázána, dostane k úhradě i způsobenou škodu. Policie se ale tentokráte neobejde bez pomoci veřejnosti. Zkuste si pozorně poslechnout telefonát, viz níže a zaměřte se přitom na hlas neznámého muže. Může se Vám vybavit někdo, koho znáte. V takovém případě neváhejte a ozvěte se policii. Jakékoliv poznatky, které by mohly vést k osobě pachatele, přijmou operátoři na bezplatné lince tísňového volání 158.
 
Šíření poplašné zprávy je závažný trestný čin, nikoli jen banální jednání, které nemůže nikomu uškodit. Na každé takové oznámení, byť je i jen málo pravděpodobné, musí policie zareagovat. Musí zjistit, zda je pravdivé, či ne, a k tomu je nucena vynaložit nemalé síly a prostředky. Dalším nelehkým úkolem je samotné vypátrání a dopadení pachatele, které je většinou značně složité a zdlouhavé. I tak ale bývá policie úspěšná a tuto trestnou činnost, přestože je páchána anonymně, se jí daří objasňovat. 
  
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
20. června 2014
 
Záznam telefonátu zde:

vytisknout  e-mailem