Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jarní teploty lákají motorkáře ven

HRADECKO - Motocyklista byl letecky transportován do nemocnice. 

motorkář.jpgnehoda motorkářeVčera 14. 3. 2022 40 minut po 16. hodině došlo na silnici II. třídy č. 327 v Chlumci nad Cidlinou k vážné dopravní nehodě, při které utrpěl řidič motocyklu těžké zranění.
K dopravní nehodě došlo dle dosud zjištěných skutečností tím způsobem, že řidič motocyklu Yamaha jedoucí z D11 na Chlumec nejel při pravém okraji vozovky a zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy. Z dosud nezjištěných příčin prudce zabrzdil a poté spadl i s motocyklem na vozovku.  Muž se v protisměrném pruhu kutálel, až narazil do přední části jedoucího vozidla Škoda. Řidička na vzniklou situaci reagovala bržděním, ovšem střetu se jí již nepadařilo zabránit. 44letý motorkář byl z místa nehody letecky transportován do nemocnice, nikdo jiný zraněn naštěstí nebyl. Požití alkoholu u řidičky bylo vyloučeno provedením dechové zkoušky. Způsobená škoda byla odhadnuta na téměř 200 tisíc korun.
Případ šetří  „nehodáři“ z Hradce Králové.

Krásné počasí láká motocyklisty na první vyjížďky, proto je dobré připomenout několik rad a doporučení.

Motocykly a jejich jezdci jsou zapojeni do neúměrně vysokého procenta smrtelných a vážných nehod.
Správný motocyklista proto dbá na řádné dodržování bezpečnostních předpisů, dodržuje předepsanou rychlost jízdy, správný způsob a styl jízdy, který přizpůsobuje nejrůznějším podmínkám na silnicích. Ohleduplnost a tolerance je klíčem k bezpečné jízdě.
Jezdec na motorce je mnohem zranitelnější než řidič auta.
Motocyklista by měl umět přizpůsobit jízdu aktuálním povětrnostním podmínkám. Neškodí se před jízdou podívat na předpověď počasí. Prochladnut na motorce není příjemným zážitkem.
Řidič by měl být během jízdy na motorce uvolněný a v pohodě, nervozita, stres, únava nebo podráždění vyvolávají agresivní jízdu.

Na závěr malé desatero
• Motocyklista je zranitelný účastník silničního provozu.
• Motocyklista má vždy připevněnou ochranou přilbu. 
• Motocyklista má vhodné oblečení a doplňky s reflexními prvky.
• Motocyklista nesmí jezdit riskantně, nesmí jezdit nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě provozu, počasí.
• Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů
• Mezi pasti na motocyklisty patří spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.
• Motocyklista musí počítat se slepými úhly zpětných zrcátek automobilů – když nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič motorkáře nevidí.
• Motocyklista musí mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu.
• Motocyklista nepředjíždí zprava – to řidiči nečekají.
• Ani motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech.  

por. Pižlová Šárka, DiS.
15. 3. 2022, 12:10

Odkazy do noveho okna

motorkář

motorkář 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem