Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jarní počasí láká chalupáře i zloděje

NÁCHODSKO – Poberta odnesl starožitnosti za 30.000 korun. 

Pařezská LhotaIlustrační foto - Kontroly chat/Policie ČRJen co teploty stouply do plusových hodnot, začala chalupářská sezóna. Po neznámém pachateli krádeže vloupáním do rekreační chalupy v obci nedaleko Police nad Metují pátrají policisté z místního obvodního oddělení. 

Pro chataře a chalupáře kontrola objektů po zimě občas přinese i nemilé překvapení v podobě odhalení nevítané návštěvy a zmizení některých předmětů či potravin v průběhu zimy. Stejnou zkušenost učinili včerejšího dne také majitelé chalupy ze středních Čech, které na možné vloupání do jejich chalupy upozornili sami policisté při kontrole chat a chalup v regionu. Když na místo přijel majitel objektu, opravdu zjistil, že v době od ledna, kdy na chalupě byl naposled, do jejich chalupy zavítala nezvaná návštěva. Zloděj násilím překonal oplechování vstupních dveří a vnikl dovnitř, pak chalupu prohledal a odcizil z ní desítky předmětů, převážně starožitností. Majitelům tak zmizely nejen drobnosti jako hrníčky, kořenky, talířky, mlýnky, obrázky, ale i 200 let stará malovaná truhla nebo historický kroj, vše v celkové hodnotě přesahující 30.000 korun. Zloděj v chalupě možná jednu či více nocí přebyl, neboť jak majitel uvedl, nezvaný návštěvník v ložnici nechal zpřeházené peřiny.

Po pachateli, kterému za přečin krádeže vloupáním hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, nyní policisté začali pátrat. Ročně se policisté na Náchodsku potýkají s více než stovkou krádeží vloupáním do nejrůznějších objektů, objasnit se jich však podaří jen přibližně třetinu. Jak se co nejlépe zlodějům bránit a další preventivní rady k zabezpečení svého majetku si můžete přečíst zde.

por. Mgr. Eva Prachařová
21. 3. 2017 v 10. 15

vytisknout  e-mailem