Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Jaké jsou statistické výstupy dopravní nehodovosti za rok 2020 z území Rokycanska?

ROKYCANSKO - Oproti roku předloňskému bylo méně nehod s tragickými následky. K nárůstu došlo u viníku nehod, kteří byli pod vlivem alkoholu. 

Policisté za loňský rok 2020 evidují na silnicích okresu Rokycany celkem 282 dopravních nehod, což je o 60 nehod méně oproti roku 2019, kdy jich policisté evidovali 342.
Ze statistických údajů je zřejmé, že ve sledovaném období bylo při nehodách lehce raněno 100 osob, těžce zraněny byly 2 osoby a 3 osoby byly usmrceny.  Ve srovnání s předloňským rokem se jedná o pokles u těch nejtragičtějších následků o dvě osoby.
Celková škoda, která byla při dopravních nehodách způsobena, dosáhla částky přesahující 25 miliónů korun.
Nejvíce dopravních nehod zavinili řidiči motorových vozidel v počtu 244, řidiči nemotorových vozidel pak v počtu 16 a chodci jako viníci mohou za 2 dopravní nehody. Dopravních nehod v osobním automobilu evidují policisté nejvíce (136), v nákladním automobilu (17), nákladním automobilu s návěsem (13), na jízdním kole (14).
Téměř při každé třinácté nehodě (22 případů) stál na vině alkohol u řidiče. V tomto ukazateli se vyjma jednoho případu jednalo o řidiče motorových vozidel, ve zbylém jednom případě šlo o řidiče nemotorového vozidla. Zde došlo k nárůstu o tři případy oproti roku 2019. Případy, kdy u viníka dopravní nehody figuroval alkohol v hodnotách 1,5 promile a více zaplňuje statistiku v počtu 13 případů. 
Nejčastěji k dopravním nehodám docházelo v obcích v počtu 149, mimo obec pak došlo k 133 nehodám. Na silnicích třetích tříd došlo k 78 nehodám a o sedm méně (71) jich policisté evidují ze silnic druhých tříd. Ke třem  nehodám se smrtelnými následky došlo mimo obec, z těchto se dvě nehody staly na dálnici.   
Jako nejhorší den ohledně nehodovosti se do statistika zapsala sobota. To policisté vyjeli k 47 dopravním nehodám, naopak nejméně vyjížděli v neděli, z těchto dnů evidují 27 dopravních nehod. 
Jako tradičně nejčastějšími příčinami dopravní nehody jsou: nesprávný způsob jízdy (173), kam se např. řadí nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, nepřiměřená rychlost (56) -  řidič musí dodržovat rychlostní limity a jízdu přizpůsobit svým schopnostem, technickému stavu komunikace a povětrnostním podmínkám dle ročního období – mráz, silný déšť, snížená viditelnost – např. mlha nebo oslnění sluncem a nedání přednosti v jízdě pak hrálo roli u 25 případů.

Porovnávat situaci loňského roku s rokem předloňským by s ohledem na pandemii, která jistě v určité době zmenšila i pohyb účastníků v silničním provozu, nebylo zcela objektivní. Na našich silnicích zemřelo oproti roku předloňskému o dvě osoby méně. Potěšujícími výstupy ze statistiky by byla čísla, která by v kolonce usmrcených osob, byla zaznamenána nula. Alarmujícím je číslo ohledně alkoholu u řidičů, kde jsme v loňském roce zaznamenali nárůst o tři případy.  Proto je na místě opakovaně apelovat, že alkohol ani omamná nebo psychotropní látka za volant nepatří. Návyková látka v těle snižuje schopnost a reakce a působí na jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti. Každý účastník silničního provozu by měl dodržovat pravidla a být ohleduplný k ostatním účastníkům.  Pamatujte, že na silnicích nejste sami!

Přejeme, ať jsou Vaše cesty bez kolizí!


por. Bc. Hana Kroftová
13. ledna 2020

vytisknout  e-mailem