Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Jak si užít Vánoce…

PARDUBICKÝ KRAJ – Blíží se čas vánočních svátků a oslav příchodu nového roku. Toto období by mělo být plné pohody a klidu. Opak je pravdou a mnohé z nás již touto dobou doprovází stres a myšlenky směřující k velkým nákupům. Jak přežít bez újmy na zdraví a na majetku? Buďte obezřetní a nejednejte pod tlakem! 

Nákupy
Hlídejte si své osobní věci, při nakupování na tržnicích nebo obchodních centrech. Nevěnování pozornosti nahrává kapsářům, kteří využívají nepozornosti lidí a jejich neopatrnosti při zacházení se svými osobními věcmi. Krádeže mají pachatelé většinou nacvičené a často pracují ve skupinách. Jedinou ochranou je mít své cennosti neustále pod kontrolou. Nikdy nenechávejte kabelky a tašky zavěšené na nákupním vozíku bez dozoru!

Vozidla
Myslete na to, že „auto není trezor“. Nenechávejte žádné cennosti schované uvnitř vozidla a už vůbec ne viditelně odložené na sedačkách nebo palubních deskách. Vždy si vozidlo zabezpečte proti pohybu a pečlivě uzamkněte.

E-shopy
V případě využívání internetových odchodů především používejte zdravý rozum. Nakupujte u ověřených prodejců a sledujte hodnocení daného e-shopu. Prověřujte výrazné slevy a neklikejte bezhlavě na podezřelé odkazy. V žádném případě nikam nezadávejte přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví! Sledujte stránky České obchodní inspekce, která vede seznam rizikových stránek. Kontrolujte pravidelně pohyb na vašem účtu a v případě podezřelých transakcí se ihned obraťte na svoji banku, která dokáže účet zkontrolovat či zablokovat platební kartu.

Doprava
Hustota provozu na silnicích zejména ve městech a v blízkosti obchodních center začíná pomalinku houstnout. Do toho pozvolna přichází první mrazíky, které vyžadují bezpečnější způsob jízdy. Na parkovištích se pohybuje mnoho lidí zahleděných do výloh, nákupních tašek nebo mobilních telefonů. Buďte ohleduplní a vyčleňte si na nákupy dostatek času, předejdete tím stresovým situacím.

Obdobně jako každý rok se policisté Krajského ředitelství policie Pardubického kraje připravují na zvýšený výkon služby v místech s vyšší koncentrací osob, jako jsou právě obchodní centra nebo vánoční trhy. Všímejte si podezřelých lidí kolem sebe a případně na tyto upozorněte přítomnou hlídku nebo ostrahu objektu.

Přejeme Vám, ať si nadcházející období užijete v klidu a v pohodě.

24. listopadu 2023
kpt. Bc. Daniela Mauerová, DiS.
Oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem