Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Jak se přihlásím do Ubyportu

Pokud ubytovatel požádal o registraci ubytovacího zařízení a vrátily se mu přihlašovací údaje, může ihned začít pracovat v Internetové aplikaci Ubyport na adrese HTTPS://ubyport.policie.cz .  

​Zobrazením úvodní obrazovky aplikace potvrzuje, že uživatel se nachází na správné adrese a vyzve jej k přihlášení do systému. Obrázek 1.

jakSePrihlasim01.png

Obrázek 1 - Úvodní obrazovka Internetové aplikace Ubyport

Úvodní obrazovka poskytuje dále odkazy na důležité stránky ohledně Elektronického oznamování ubytování cizinců ubytovatelem, odkaz na obrazovku přihlášení do systému a popřípadě informace o nefunkčnosti aplikace, nebo důležité sdělení uživatelům.

Po aktivaci odkazu s názvem „Přihlášení do systému“ se uživatel přesune na obrazovku s výzvou zadání přihlašovacích údajů. (Obrázek 2) Při prvním přihlášení je uživatel povinen změnit heslo. Více o změně hesla je uvedeno v článku  Jak si změním heslo .

jakSePrihlasim02.png

Obrázek 2 - Obrazovka pro přihlašovací údaje a bezpečnostní kód

Pro zdárné přihlášení do Internetové aplikace Ubyport potřebujete znát dva přihlašovací údaje a to Přihlašovací jméno a Heslo.

Kde dostanu přihlašovací údaje?

Přihlašovací údaje jsou součástí Protokolu o zřízení přihlašovacích údajů, který je zaslán žadateli na základě Žádosti o registraci ubytovacího zařízení.  (Obrázek 3)

jakSePrihlasim03.png

Obrázek 3 - část dokumentu Protokol o zřízení přihlašovacích údajů

Pro zdárné přihlášení nám postačí jen dva údaje z protokolu a to Přihlašovací jméno (označeno jako bod 2) a Inicializační heslo (označeno jako bod 3).

Vyplnit přihlašovací jméno do přihlašovacího formuláře není problém, jelikož se skládá z dvou písmen (převážně „ub“) a sedmi číslic, která lze na klávesnici lehce najít. Pro část uživatelů může nastat problém při zápisu inicializačního hesla, jelikož některé speciální (nealfanumerické) znaky nejsou na české klávesnici vždy lehce určitelné. Nepříklad znaky ~`[}{]|&^%$#@!.

Zde si může uživatel pomoci zápisem hesla do textového editoru (například Poznámkový blok), kde si zapíše problémové  heslo. Heslo zkontroluje a následně zkopíruje označením a využitím klávesové  zkratky Ctrl+c. (Obrázek 4)

jakSePrihlasim04.png

Obrázek 4- Poznámkový blok jako pomůcka při psaní nepřehledného hesla

Tímto dostane uživatel znaky hesla do vnitřní systémové paměti a následně v přihlašovacím formuláři v kolonce Heslo může použít zkratku Ctrl+v, čímž vloží znaky hesla do přihlašovacího formuláře.

Pokud má uživatel k dispozici originál PDF soubor s údaji, postačí heslo obdobným způsobem v dokumentu PDF zkopírovat a vložit obdobným způsobem. 

Dále je uživatel povinen zadat  bezpečnostní kód. Pod kolonkou "Heslo" je vygenerován obrázek (CAPTCHA), jak je vidět na obrázku č. 5, který zobrazuje pět znaků v různé barvě a prostorové deformaci (obrázek 5, šipka 1).  Těchto pět znaků uživatel opíše  do kolonky níže a může se přihlásit do Internetové aplikace Ubyport aktivací tlačítka Přihlásit. Pokud je text v obrázku málo čitelný,  může uživatel aktivovat tlačítko ve tvaru dvou šipek (obrázek 5, šipka 2), který bez následků změní obrázek s pěti znaky.

jakSePrihlasim05.png

Obrázek 5 - ukázka bezpečnostního kódu

Pokud jste postupovali dle instrukcí, tak se po aktivaci tlačítka Přihlásit otevře obrazovka výběru ubytovacího zařízení a způsobu práce. Obrázek 6

9 jakSePrihlasim06.png

Obrázek 6 - obrazovka Výběr ubytovacího zařízení a způsob práce

Popis výběru ubytovacího zařízení a způsobu práce je předmětem dalšího článku s názvem Jaké jsou možnosti zasílání dat aplikací Ubyport.

Navazující články:

vytisknout  e-mailem