Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Jak jezdíme na jižní Moravě - pondělí 18.8.2008

Po opatření Grand Prix ČR 2008 policisté nelenili 

Pokud se řidiči na jižní Moravě domnívali, že si policisté vezmou po víkendovém opatření v okolí Masarykova okruhu oddechový čas, tak se přepočítali. Výsledky celokrajské dopravně-bezpečnostní akce tomu mnohdy nasvědčovaly. Jak jinak si vysvětlit jednání 22 řidičů, kteří všechny kolem sebe ohrožovali tím, že před jízdou požili alkoholické nápoje. Akce navíc probíhala v dopoledních a odpoledních hodinách. Policisté při ní zkontrolovali 3 626 vozidel a zjistili 698 přestupků v dopravě.
Pokuty  stály či budou stát řidiče téměř 600 tisíc Kč, 86 řidičů navíc čeká, jak o jejich přestupku rozhodne správní orgán (město, obec).  Nejčastěji řidiči chybovali při dodržování rychlostních limitů (358 případů), 103 řidiči vyjeli na silnice s vozidly, která nevyhovovala po technické stránce. Hazard se zdravím v podobě nepoužití bezpečnostních pásů provozovalo 42 řidičů, 6 řidičů dokonce v rozporu se zákonem (bez použití zádržného systému) převáželo malé děti. O faktu, že pásy či sedačky významně zvyšují šance posádky na přežití, snad už musí z informačních kampaní vědět všichni. Přesto někteří riskují i v případě dětí a raději platí pokuty, místo aby peníze investovali právě do nákupu sedaček. Mezi pokutovanými řidiči nechyběli ani hazardéři na železničních přejezdech (4), stejně jako ti, kteří brázdí naše dálnice bez platné dálniční známky (12).
Pokud se podíváme na výsledky optikou bývalých okresů, nejvíce se "vyznamenali" řidiči v Brně, kde jich bylo 8 přistiženo pod vlivem alkoholu. Na okrese Hodonín to byl dokonce každý 4. kontrolovaný řidič !

por. Pavel Šváb, PIS S JmkP ČR

 zvukový záznam: DBA_18.8.mp3

 

vytisknout  e-mailem