Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jak jezdí řidiči na rychnovských silnicích ?

Rychle a bez bezpečnostních pásů 

Další z dopravně bezpečnostních akcí proběhla ve čtvrtek 5. listopadu 2009 na rychnovských silnicích. Hlídky policistů z dopravní a pořádkové policie během pěti hodin na několika stanovištích v rychnovských městech a obcích zkontrolovali 203 řidičů, u kterých zaznamenali 18 přestupků. Převážná většina z přestupců jezdí v obci rychleji, než jim stanovuje zákon.

Mezi takovýmito piráty silnic se našel i cizinec, který se v blízkosti školského zařízení ve Skuhrově nad Bělou řítil se svým vozem více než osmdesátikilometrovou rychlostí. Právě na cizince, dojíždějící za prací do jednoho podniku v Kvasinách, si nejvíce stěžují občané horských obcí, kterými do práce spěchající řidiči se svými vozidly projíždějí. Řidiči, který stanovený limit překročil o více než 30 km, policisté udělili kauci 5.000 korun, vozidlo zajistili blokovým zařízením a muži odebrali doklady od  vozidla do doby uhrazení stanovené částky. Ke kauci policisté přistupují zejména u cizinců, protože právě u nich je problém s následným vymáhaním pokut za přestupky. Kauce se následně předávají příslušnému správnímu ogránu, který rozhodne, zda výši její částku ponechá anebo změní.

Kromě nedodržení stanovené rychlosti policisté kontrolovali , zda řidiči za jizdy netelefonují bez handsfree soupravy a jestli používají bezpečnostní pásy.  Nevyhovující technický stav vozidla byl u pěti řidičů další příčinou zadokumentování přestupku. Někteří řidiči ještě v těchto měsících jezdí na letních pneumatikách, které zřejmě chtějí využít až do doby, než napadne první sníh, přestože jejich kvalita již dávno neodpovídá normě. Policisté během kontroly zaznamenali i závady na osvětlení vozidla.

V dopravně bezpečnostních akcích budou rychnovští policisté i nadále pokračovat. Dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu se věnují policejní hlídky v rámci své služby denně.

por. Mgr. Alena Kacálková
6. listopadu 2009
 

vytisknout  e-mailem