Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Jája a Pája

Loutky "JÁJA a PÁJA" snižují trauma dětí při výslechu 

Smyslem a cílem celého projektu je maximální ochrana dětských práv a zřetel na dětskou psychiku v souvislosti s trestním řízení a soudním svědectvím. Snahou kriminalistů je, aby výslech dětského svědka byl úkonem neopakovatelným. Neformální prostředí dětských výslechových místností, speciální dvojice loutek „Jája a Pája“, videozáznamy aj. tak napomáhají snížit trauma dětí v kontaktu se soudním systémem. Prostřednictvím spontánní hry se speciální dvojicí loutek "Jája  a Pája" dítě lépe navazuje osobní kontakt s  policistou (příp. dětským lékařem,  psychologem, psychiatrem,  sexuologem či soudním znalcem), snadněji překonává ostych a přirozeněji dokáže popsat svůj osobní nepříjemný zážitek. Policejní výslech se tak stává více šetrnější, humánnější a pro dítě méně traumatizující.

Loutky se v policejní praxi využívají zejména v případech,  když vysvětlení podává dítě, které není schopné popsat skutkový  děj deliktu pro nízký věk, nebo pro mentální indispozici,  nebo při obtížném popsání prožité situace, kterou oběť  nedokáže jasně slovně vyjádřit a vysvětlit z důvodu ostychu  či neznalosti.

Za pomocí loutek je tak v trestním řízení rozkrývána, objasňována a dokumentována trestná činnost jako je pohlavní zneužívání a znásilnění. Loutky mohou být podle charakteru spáchaného deliktu využity i při dokumentaci jiné trestné činnosti, např. týrání svěřené osoby, výtržnictví, ohrožování mravní výchovy mládeže apod. Výslechy a podání vysvětlení za pomoci loutek mohou být prováděny s poškozeným, se  svědkem, ale i s pachatelem. Autorkou postaviček je PhDr. Alena Plšková, působící na  Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia v Praze. www.planovanirodiny.cz/rservice.php

vytisknout  e-mailem