Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetové podvody a falešný bankéř

Jindřichův Hradec – Dačice – Třeboň – Vše si ověřujte. 

Poškozená žena z Třeboňska prodávala koncem listopadu na bazarovém portálu sociální sítě obuv. Na inzerát zareagoval podvodník, který jí nabídl zaslání peněz předem a předání zboží prostřednictvím kurýra.  Ženě zaslal podvržený odkaz, ve kterém vyplnila údaje do svého internetového bankovnictví, díky kterým mohl neznámý pachatel manipulovat s jejími financemi a z účtu jí odčerpal 23 tisíc korun.

Poškozený muž z Dačicka byl telefonicky kontaktován podvodníkem s legendou, že je zapotřebí obnovit službu v aplikaci internetového bankovnictví. Podvržený odkaz, zaslaný podvodníkem přeposlal své manželce, která je disponentem účtu. Ta tento odkaz otevřela a zadala v něm přihlašovací údaje do bankovnictví. Poté se již do bankovnictví nemohla přihlásit. Záhy zjistila, že jí z účtu zmizelo 33 tisíc korun.

Dalším poškozeným je muž z Jindřichohradecka, kterému zatelefonoval falešný bankéř a vzbudil v něm obavu o finanční prostředky. Od muže vylákal přístupové údaje k internetovému bankovnictví a poté z jeho účtu odčerpal částku přesahující 325 tisíc korun.

nprap. Věra Mžiková, jh.pis@pcr.cz

11. prosince 2023

vytisknout  e-mailem