Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Internet může být nebezpečný

KRAJ: Policisté upozorňují na možná rizika. 

Jihomoravští policisté evidují za poslední týdny několik případů, kdy při komunikaci na sociálních sítích neznámý pachatel požadoval po dítěti zaslání pornografických fotografií. 

K jednomu takovému případu došlo v Brně, minulý týden. Desetiletou dívku zkontaktoval neznámý člověk prostřednictvím internetové hry. Požádal ji o soukromé telefonní číslo a další komunikace pak probíhala přes telefonní aplikaci. Dotyčný naléhal na dívku, aby mu poslala video nebo fotografii svého nahého těla. Nezletilá odmítla a naštěstí komunikaci včas ukončila. Případem se nyní zabývají kriminalisté.

Vzhledem k tomu, že začaly prázdniny a děti budou mít ještě více volného času, doporučujeme rodičům, aby se svými ratolestmi důkladně probrali možná rizika a případně učinili bezpečnostní opatření, aby dítě nemohlo být podobným způsobem zneužito.

Zvukový záznam:0407.mp3

por. Andrea Cejnková, 4. července 2018

Rady pro bezpečné chování na internetu pro rodiče

V dnešní době moderních technologií a elektronických prostředků se komunikace stále častěji odehrává ve virtuálním světě prostřednictvím sociálních sítí. S tímto nadužíváním internetu, mobilních telefonů a sociálních sítí souvisí i možné riziko kyberšikany. V kyberprostoru se nachází mnoho rizikových návodů, nepravdivých nebo zkreslených informací. Dítě dnes prakticky žije internetem a většinu informací přijímá právě z tohoto prostředí. Riziko spočívá v tom, že neumí a nedokáže tyto informace filtrovat. A právě tato úloha spočívá na rodičích. Rodiče by měli se svými dětmi o komunikaci na sociálních sítích mluvit a rizika, která v tomto světě hrozí, jim vysvětlit. Mnohdy však znalosti dětí převyšují znalosti rodičů a rodiče na jakékoli snahy o ochranu ve virtuálním světě rezignují. Rodiče by však neměli rizika kyberprostoru podceňovat a i v této oblasti se vzdělávat, mít přehled a držet s dětmi krok.

1. Mějte přehled o aktivitách svých dětí ve virtuálním světě

- děti neumí rozlišit a vyfiltrovat pravdivé informace na internetu, proto je důležité, aby rodiče se svými dětmi o virtuálním světě hovořili a na možná rizika a nástrahy je upozornili.

2. Využijte možnost nastavení rodičovské kontroly na PC

- nastavení omezeného režimu na PC (Youtube, Google) – filtrování nevhodného obsahu z výsledku vyhledávání

- programy na „hlídání“ dětí v online prostředí (Family by Sygic, Kaspersky Safe Kids, Norton Online Family, ProtectYou, ManicTime, PC Screen Watcher, Activity Mon, Net Nanny)

3. Držte tempo se svými dětmi a vzdělávejte se

- v dnešním světě moderních technologií, je nezbytností zajímat se o technické novinky, ale zároveň i o hrozby ve virtuálním světě

- požádejte své děti o vtažení do problematiky sociálních sítí

4. Naučte své děti chránit si své soukromí

- vysvětlete dítěti, jaká rizika souvisí se sdělováním osobních údajů a co všechno patří do osobních a citlivých údajů

5. Nezakazujte dítěti komunikaci ve virtuálním světě

- není řešením dítěti zakázat používání sociálních sítí, o to více se bude snažit do virtuálního světa proniknout

- zákazem bychom mohli dítě vyčlenit z kolektivu a vystavit ho posměchu

- komunikujte s dítětem a vysvětlete mu rizika a hrozby, upozorněte ho na bezpečnou komunikaci a dále na netiketu (pravidla slušného chování na internetu)

- vysvětlete dítěti, že porušováním pravidel internetu se může snadno dostat do problému (protiprávní jednání, např. porušování autorského zákona)

6. Buďte svému dítěti oporou

V případě, kdy budete potřebovat pomoc, můžete využít následující stránky:

www.linkabezpeci.cz (116 111)

www.stoponline.cz

www.rodicovskalinka.cz  (840 111 234, 606 021 021)

Důležité odkazy, kde k uvedené problematice naleznete více:

http://www.kr-jihomoravsky.cz/kyber/

www.e-bezpeci.cz

www.saferinternet.cz

www.bezpecnyinternet.cz

www.seznamsebezpecne.cz

www.internetembezpecne.cz

vytisknout  e-mailem