Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Internet mimo provoz

Frýdecko-Místecko: Měli odcizit zdroje a vyřadit z provozu internet a další zprávy 

Měli odcizit zdroje a vyřadit z provozu internet

Kriminalisté obvinili tři muže, kteří odcizili zdroj sloužící k provozování internetové sítě, ze zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a přečinu krádeže.

Ke skutku došlo v nočních hodinách, na přelomu neděle a pondělí. Tři muži z okresu Frýdek-Místek ve věku 18, 21 a 23 let se společně domluvili a v úmyslu zmocnit se cizí věc si dali sraz u jednoho z objektů ve Frýdku-Místku. Vnikli násilím do budovy a odcizili zdroj sloužící k provozování internetové sítě. Svým jednáním zařízení učinili neupotřebitelným a způsobili výpadek internetové veřejné sítě.

Trojici v té době podezřelých zadrželi policisté obvodního oddělení Frýdek-Místek a kolegové ze speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství, kteří byli na místo po oznámení vysláni a budovu prohledali.

Policisté i na dále shromažďují a  analyzují veškeré informace. Škoda byla předběžně vyčíslena na 40 000 korun. Provozovatel internetové sítě dosud neupřesnil, kolik klientů a po jakou dobu bylo postiženo výpadkem internetové sítě.

Obviněné trojici mužů hrozí za uvedené jednání trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do šesti let.

 

Nenastoupili k výkonu trestu odnětí svobody

  • Pro přečin maření úředního rozhodnutí a vykázání je trestně stíhán 29letý muž z města v okrese Frýdek-Místek. Je mu kladeno za vinu, že v polovině ledna nenastoupil bez závažného důvodu, a to i přes řádnou výzvu, výkon trestu odnětí svobody. Trest v délce jednoho roku mu uložil svým rozsudkem příslušný soud. Policisté muže vypátrali, omezili na svobodě a dodali do výkonu trestu. Za uvedený přečin stanoví trestní zákoník trest odnětí svobody až na tři roky.
  • Z totožného přečinu je podezřelý o dva roky starší, tedy 31letý muž z frýdecko-místecké obce. Okresní soud mu rozsudkem uložil výkon trestu, na výzvu k nastoupení trestu však muž po dobu delší než týden nereagoval. Policisté podezřelého včera odpoledne omezili na svobodě a dodali do výkonu trestu.

 

Měl neoprávněně uzavřít smlouvu

Kriminalisté zahájili trestní stíhání 30letého muže z přečinu podvodu. Obviněný, s úmyslem vylákatpeníze a nesplácet je, měl uzavřít jménem konkrétní ženy prostřednictvím elektronického systému smlouvu o zápůjčce na finanční prostředky. Jednalo se o více než 10 000 korun. Žena ale nedala muži k tomuto jednání žádný souhlas, vše bylo činěno bez jejího vědomí. Obviněný obdržené peníze použil pro svou potřebu. Trestní zákoník stanoví za uvedený čin až dvouletý trest odnětí svobody.

 

por. Mgr. Soňa Štětínská

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, oddělení tisku a prevence

14. února 2017

vytisknout  e-mailem