Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Informační technologie

Žadatel se domáhal informací ohledně informačních technologií užívaných Policií České republiky. 

Konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky:
 
  • Jaký mailserver používá Váš povinný subjekt k ukládání a k organizaci emailové komunikace?
  • Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany mailserveru? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Jaký počet emailových schránek povinný subjekt užívá?
  • Jaký počet koncových stanic povinný subjekt užívá? Jaký produkt používá povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany jednotlivých koncových stanic? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany serverů? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění správy a ochrany dat v smartphonech Vašeho subjektu? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění ochrany/šifrování dat v noteboocích Vašeho subjektu? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění archivace emailů? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
  • Pokud Váš povinný subjekt nespravuje informační technologie pouze vlastními silami, a využívá outsourcingu, jaké činnosti v oblasti správy informačních technologií jsou zajištěny formou outsourcingu, dále uveďte poskytovatele služby a náklady na zajištění služby u jednotlivých poskytovatelů zvlášť.
  • Využívá Váš povinný subjekt řešení dvoufaktorové autentizace pro přístup k aplikacím? Pokud ano, uveďte jaké řešení dvoufaktorové autentizace je povinným subjektem užíváno, dále uveďte, na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období.
  • Provádí Váš povinný subjekt periodické testy zranitelností perimetru? Pokud ano uveďte, kdy byl proveden poslední externí test zranitelností perimetru povinného subjektu, kdo tento test provedl, v jakém rozsahu (počet IP adres/aplikací) a jaké byla celkové náklady takového testu?

     

 
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 sb. poskytla žadateli následující informace:
 
1.    Jaký mailserver používá Váš povinný subjekt k ukládání a k organizaci emailové komunikace?
MS-Exchange.
 
2.    Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany mailserveru? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Produkt: ESET Mail Security.
Délka licence: 4 roky.
Platnost licence: Do prosince 2015.
Cena: Jedná se o multilicenci, která byla uzavřena Ministerstvem vnitra České republiky.
Počet: 10 instalací.
Náklady na obnovení licencí: Není možné v současné době stanovit, jelikož neexistuje žádná nabídka. Situaci budeme řešit aktuálně před vypršením stávající smlouvy a to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. 
 
3.    Jaký počet emailových schránek povinný subjekt užívá?
2084.
 
4.    Jaký počet koncových stanic povinný subjekt užívá? Jaký produkt používá povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany jednotlivých koncových stanic? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Počet koncových stanic: 6400.
Produkt: ESET Endpoint.
Délka licence: 4 roky.
Počet: 6400 instalací.
Cena: Jedná se o multilicenci, která byla uzavřena Ministerstvem vnitra České republiky.
Platnost licence: Do prosince 2015.
Náklady na obnovení licencí: Není možné v současné době stanovit, jelikož neexistuje žádná nabídka. Situaci budeme řešit aktuálně před vypršením stávající smlouvy a to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. 
 
5.    Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění antivirové a antispamové ochrany serverů? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Produkt: ESET Endpoint.
Délka licence: 4 roky.
Počet: 370 instalací.
Cena: Jedná se o multilicenci, která byla uzavřena Ministerstvem vnitra České republiky.
Platnost licence: Do prosince 2015.
Náklady na obnovení licencí: Není možné v současné době stanovit, jelikož neexistuje žádná nabídka. Situaci budeme řešit aktuálně před vypršením stávající smlouvy a to v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.
 
6.    Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění správy a ochrany dat v smartphonech Vašeho subjektu? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Žádný produkt nepoužíváme.
 
7.    Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění ochrany/šifrování dat v noteboocích Vašeho subjektu? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Produkt: Bitlocker.
Licence: Integrovaný v operačním systému Windows 7.
Počet licencí na noteboocích: Jedná se o součást operačního systému.
Cena: Jedná se o součást operačního systému.
Náklady na obnovení licencí: Není nutné řešit, jedná se o součást operačního systému. 
 
8.    Jaký produkt používá Váš povinný subjekt k zajištění archivace emailů? Uveďte na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Produkt: MS Backup – jedná se o součást MS Exchange.
K jakému datu vyprší: Licence není časově omezena. Na položenou otázku nelze jednoznačně odpovědět.
 
9.    Pokud Váš povinný subjekt nespravuje informační technologie pouze vlastními silami, a využívá outsourcingu, jaké činnosti v oblasti správy informačních technologií jsou zajištěny formou outsourcingu, dále uveďte poskytovatele služby a náklady na zajištění služby u jednotlivých poskytovatelů zvlášť.
Outsourcing nevyužíváme.
 
10. Využívá Váš povinný subjekt řešení dvoufaktorové autentizace pro přístup k aplikacím? Pokud ano, uveďte jaké řešení dvoufaktorové autentizace je povinným subjektem užíváno, dále uveďte, na jakou dobu má povinný subjekt zakoupeny licence tohoto produktu, v jakém počtu a za jakou cenu, a dále uveďte, k jakému datu tyto licence vyprší. Uveďte náklady na obnovení licencí na další následující časové období?
Řešení dvoufaktorové autentizace pro přístup k aplikacím nevyužíváme.
 
11. Provádí Váš povinný subjekt periodické testy zranitelností perimetru? Pokud ano, uveďte, kdy byl proveden poslední externí test zranitelností perimetru povinného subjektu, kdo tento test provedl, v jakém rozsahu (počet IP adres/aplikací) a jaké byly celkové náklady takového testu?
Periodické testy zranitelností perimetru neprovádíme.
 
PhDr. Jiří Vokuš, 15. listopadu 2013

 

vytisknout  e-mailem