Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Alkohol za volant nepatří

Tisková zpráva Ministerstva dopravy ČR 

Ministerstvo dopravy upozorňuje všechny řidiče, že v České republice nadále platí zákaz požití jakéhokoli množství alkoholu před jízdou.

V médiích se v posledních dnech objevily informace a komentáře, které reagují na metodiku vydanou Ministerstvem dopravy pro příslušné správní úřady. Podle novely zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami platí od začátku letošního roku za směrodatný údaj pro přestupkové řízení výsledek dechové zkoušky přenosnými přístroji Policie ČR. Ministerstvo dopravy určilo na základě údajů Českého metrologického institutu pro příslušné správní úřady mez tolerance 0,24‰ alkoholu pro tento typ zkoušky. Důvodem jsou prokázané individuální odchylky v údajích při převodu obsahu alkoholu v dechu na obsah alkoholu v krvi. „Cílem je zabránit nespravedlivým postihům a získat nezpochybnitelné údaje pro přestupkové řízení a případně i soudní spor,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva dopravy Martin Kupka. „Rozhodně to ale neznamená, že by Ministerstvo dopravy a Policie ČR tolerovaly překračování zákona,“ doplnil.

Budeme se zabývat všemi případy, kdy naměříme vyšší než nulovou hodnotu. I pro hodnoty do 0,24‰ budeme zjišťovat další fakta a důkazy. Můžeme přistoupit i k laboratorní krevní zkoušce. Výsledek dechové zkoušky opravdu není jediný podklad pro správní řízení. Jednoznačně tedy varuji před výkladem, že bychom tolerovali jedno pivo před jízdou,“ zdůrazňuje Leoš Tržil, ředitel služby dopravní policie.

 

   

vytisknout  e-mailem